Torsdag 2 Dec
Stockholm

Polis varnar för livsfarlig challenge – efter händelse på skola

Eld challenge sociala medier
Eld challenge sociala medier. Foto: Unsplash

En ny, farlig trend sprider sig i sociala medier. Nu går polisen ut och varnar för en ny challenge som sprids på bland annat Snapchat, och involverar eld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Trender i sociala medier är svåra att missa. Ofta dyker det upp så kallade utmaningar eller challenges, som sveper över Instagram, Snapchat och TikTok som en löpeld. 

De flesta challenges är helt oskyldiga – typ danser av olika slag – men det finns också de som faktiskt är riktigt farliga.

Nu går polisen ut och varnar för en speciell challenge som inte är helt rumsren. Den går ut på att man nämligen att tända eld på papperskorgar i skolan.

Ja, du läste rätt. 

Denna utmaning är ju inte bara farlig, det är ju faktiskt också olagligt. Vill det sig riktigt illa kan det handla om mordbrand, och det kan faktiskt leda till fängelse.

Bildkälla: Unsplash

Brand på skola

Polisen skriver i ett Facebook-inlägg att de varnar på grund av en händelse i förra veckan. Då hade någon tänt eld på en papperskorg på en skola i Vallentuna, men lyckligtvis upptäckte personalen branden innan den hann spridas. 

”Ungdomar ser olika influensers eller andra ungdomar som vill bli influensers genomföra dessa utmaningar på sociala medier, de får ett gott skratt då allt gick bra den gången och vill testa på själv. Ibland ingår det dessutom i challengen att filma sig själv när man gör det och publicera för att sprida det vidare”, skriver polisen.

Polisen passar också på att varna för andra, minst sagt, osäkra utmaningar, som som florerat tidigare. Bland annat saker som hoppa mellan hustak, springa över motorvägar, eller stjäla så mycket som möjligt utan att åka fast.

Budskap till föräldrar

Polisen har också ett meddelande till alla föräldrar: håll koll på era ungdomar. 

De uppmanar alla föräldrar att försöka vara delaktiga och visa ett intresse för det barnen gör på sociala medier. Om man upptäcker något som inte känns okej kan man som förälder sprida informationen till andra föräldrar.

Och sist men inte minst:

”INGRIP och STOPPA händelser om du råkar gå förbi och ser att nått sällskap ungdomar håller på med något dumt. Du kan faktiskt rädda livet på någon genom detta”.

Läs hela polisens inlägg här.

LÄS MER:

Polisen varnar för farliga trenden – kan dö första gången

Polisens viktiga uppmaning till alla bilförare efter viltolycka

Nu blir polisens böter digitala – så kommer det fungera

Kommentera
Kopiera länk
Dela