Upp till kamp mellan tidszonerna – väljer vi vinter- eller sommartid?
Upp till kamp mellan tidszonerna – väljer vi vinter- eller sommartid? - Foto: Foto: Gorm Kallestad​ Larsen/Håkon Mosvold​/TT

På söndag ställer vi om till vintertid – kanske för sista gången

Är du en av dem som alltid haft svårt att hålla reda på vinter- och sommartid? Då har du tur. När vi ställer om klockan på söndag kan det vara för sista gången.


Beslutet om att avskaffa omställningen mellan vinter- och sommartid såg ljuset i mars 2019. Då röstade EU-parlamentet igenom förslaget att sluta ställa om klockan varje vår och höst. 

Istället kommer det vara upp till varje medlemsland att bestämma vilken av tidszonerna man vill stanna i permanent från och med 2021.

De länder som väljer sommartid kommer göra sin sista tidsomställning i mars nästa år. De som stannar kvar i vintertid (eller normaltid som det egentligen heter) är klara med skiftandet efter söndag. 

Läs mer här: Sommar- och vintertid slopas i Sverige efter EU-beslut

Tuve Skånberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, tror att permanent sommartid är bäst för Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu står alltså Sverige inför ett spännandeval. Vilken tidszon är egentligen bäst?

Här går åsikterna minst sagt isär. I en motion från september 2019 argumenterar Tuve Skånberg (KD) för att behålla en permanent sommartid. 

Han hänvisar till vetenskapliga studier som visat att minskad ljustillgång ökar risken för depression. Att fortsätta ställa tillbaka klockan under de mörka höstmånaderna skulle därför inte ha en positiv inverkan på den svenska befolkningen. 

Läs mer här: Varför har vi sommartid? Här är svaret!

Skånberg lyfter istället fram Island och Argentina som goda förebilder i frågan. De har en permanent tidszon som liknar det vi kallar sommartid, vilket ger dem något ljusare eftermiddagar och kvällar. 

"Införande av sommartid året om skulle ha en gynnsam effekt på folkhälsan eftersom fler kan tillgodogöra sig den extra ljusa timmen på eftermiddagen än på morgonen" skriver Skånberg i motionen. 

Arne Lowden anser vintertid vara bättre för vårt välmående. Foto: Claudio Bresciani/TT

Men den ljusa eftermiddagstimmen har inte lika stor biologisk effekt, menar Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stockholms universitet.

– Morgonljuset signalerar till hjärnan att dagen har börjat och det är viktigt för att våra kroppsliga system ska regleras på ett bra sätt, säger han i en intervju med SVT Nyheter

Lowden menar att det tillkommer vissa risker med en permanent sommartid. Att det är ljust längre kan resultera i att vi är uppe längre – och därmed sover mindre. 

Det här kan i sin tur leda till att fler drabbas av psykisk ohälsa eller råkar ut för olyckor på sina arbetsplatser.

Läs mer här: Deppig av att ställa om klockan? Såhär hanterar du mörkret

Söndag 25 oktober kan vara sista gången vi ställer om klockan efter tidszon. Fredrik Sandberg/TT

Kampen mellan tidszonerna är inte avgjord ännu, men för den virrige kan en evig vintertid vara att föredra. 

Då är det slut på tidsomställning redan efter söndag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!