Folkhälsomyndigheten berättar idag när vi kan förväntas få vet vilka restriktioner som gäller under jul och nyår. Foto: Gorm Kallestad/TT
Folkhälsomyndigheten berättar idag när vi kan förväntas få vet vilka restriktioner som gäller under jul och nyår. Foto: Gorm Kallestad/TT

Då får vi besked om julen – enligt Folkhälsomyndigheten

Vi närmar oss jul och nyår – men högtiderna kan komma att präglas av flera coronarestriktioner. Under eftermiddagens direktsända pressträff berättar Folkhälsomyndigheten om när julens restriktioner kommer offentliggöras.


Under eftermiddagen kallade Folkhälsomyndigheten och regeringen till ytterligare en pressträff – detta med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset.

– Coronaviruset tar dessvärre ingen hänsyn till våra känslor. Därför krävs det mer av förbud för att få ner kurvan, sade statsminister Stefan Löfven

Läs mer här: Nya beskedet: Regeringen inför gräns för hur många som får samlas

Nu berättar Folkhälsomyndigheten om när julens eventuella restriktioner kommer offentliggöras. Foto: Hasse Holmberg/TT

"Vi vill vara tidigt ute"

En av frågorna som diskuterades under pressträffen var hur det kommande jul- och nyårsfirandet kommer påverkas av virusets framfart.

Enligt Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, kommer man återkomma i god tid före jul med en tydlig bild över vilka restriktioner som kommer gälla.

– Vi vill vara tidigt ute, å andra sidan vill vi vara så pass sent ute att bedömningarna gäller över julen, sade Carlson.

Här är de nya restriktionerna 

Under dagens extrainsatta pressträff berättade statsminister Stefan Löfven idag att max åtta personer får delta på offentliga sammankomster. 

Det nya förbudet kommer träda i kraft 24 november – och gälla i minst fyra veckor framåt.

Den tidigare maxgränsen för antalet personer som tilläts vistas i offentlig miljö låg på 50 personer.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund berättade även att man nu tar bort undantaget för sammankomster och tillställningar på restauranger och serveringstillfällen. 

Anledningen till beslutet är att barer, nattklubbar och restauranger anses vara riskmiljöer. Det ligger därför i linje med stoppet för alkoholförsäljning efter klockan 22.00.

/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals utan ström i Upplands Väsby

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

1 timme sedan
Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

1 timme sedan
Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.