Tisdag 20 Apr
Stockholm

Efter skandalen – så mår Fredrick Federley idag

Federley gästar Carina Bergfeldt i kväll.
Federley gästar Carina Bergfeldt i kväll. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT.

Mot slutet av 2020 framkom det att europaparlamentarikern och centerpartisten Fredrick Federleys sambo 2014 dömdes för en rad grova sexbrott mot barn. Federley valde strax efter att lämna politiken – och berättar nu om tiden efter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

”Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant. De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar", skrev politikern och Europaparlamentarikern Fredrick Federley på sin Facebook-sida i slutet av förra året. 

Det handlar om hans sambo, som 2014 dömdes för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen, sexuellt ofredande vid sex olika tillfällen och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen. Dessa brott har enligt domen pågått sommaren 2013 till och med januari 2014.

Som straff fick mannen nio års fängelse, men släpptes januari 2020 och har sedan dess stått under frivårdens övervakning.

Federley visste

Efter att Federley sjukskrev sig framkom det att han hade vetat om mannens tvivelaktiga historia sedan juni, vilket då ledde till att förtroendet till politikern drastiskt sjönk.

Mer om vad som har hänt kan du läsa om här.

"Har en utmattning"

Federley är fortsatt sjukskriven även i dag. I en intervju med Carina Bergfeldt talar han ut om sitt mående och sina känslor kring hela situationen.

– Jag har en utmattning. Den hade säkert kommit förr eller senare oaktat det som hände 2020, inleder den före detta politikern.

Han menar att allt däremot verkar vända och att han blir allt starkare varje dag.

– Svackorna är tack och lov inte lika djupa. Det är påväg åt rätt håll, men det kommer ta ett tag till.

Tog till självskadebeteende

Federley berättar vidare om kvällen då hans sambo valde att dela med sig mer specifikt av sina domar. För honom dök det upp många frågor och funderingar och han kände att det var någonting han behövde processa. Men inte nog med det tog han till självskadebeteende, vilket var första gången.

– Jag skadade mig själv. Men det handlar inte om att jag ville dö, det handlade om att det som gjorde ont i mig måste göra mindre ont. Den fysiska smärtan är lättare att hantera än det som gör ont i en, för du slits itu här.

Träffar psykolog

Med hjälp av en psykolog, som han träffar med jämna mellanrum, har han inte bara fått hjälp med att handskas med fjolårets händelse, utan att det handlar om fler saker än så och att en anledning till varför han ville göra en intervju berodde på att han behöver något slags avslut.

– Jag kommer liksom inte vidare i min process. Många tror nog att jag mår dåligt på grund av incidenten förra året, men det är många bakomliggande orsaker. Jag kommer inte riktigt åt dem förrän jag får göra ett bokslut på det hela.

Vill du läsa mer om Federley-skandalen?

Fredrick Federley om pedofildömde mannen: Var kär

Fredrick Federleys egna ord om dömde ex-sambon

Nya "besvärande" uppgifter i Fredrick Federley-skandalen

Kommentera
Kopiera länk
Dela