Foto: Stina Stjernkvist/Janerik Henriksson/TT
Foto: Stina Stjernkvist/Janerik Henriksson/TT

Därför ska du aldrig någonsin ladda mobilen i sängen

Vi alla vet hur lätt hänt det är att somna med sin laddande mobil i sängen efter en lång dag. Men det är förknippat med livsfara – menar experterna på Presto Brandsäkerhet.


Antalet svenska dödsbränder har ökat under 2020 jämfört med de senaste åren, det skriver experterna på Presto Brandsäkerhet i ett pressmeddelande under tisdagen. 

Anledningen till det är flera, men enligt Daniel Friberg, kommunikation- och marknadschef på Presto, kan den rådande pandemin ha ett finger med i spelet. 

– Gissningsvis är det så att vi spenderar mycket mer tid hemma i år än vad vi gjort tidigare, med tanke på coronapandemin och läget i världen, säger han till Nyheter24. 

Foto: Audun Braastad/TT

Mobilladdaren – en potentiell dödsfälla

För i regel kopplas många bränder till mänskliga beteenden. Man glömmer något brandfarligt framme, eller hanterar föremål felaktigt. 

Ett bra exempel på felaktigt hanterade föremål i vår vardag är mobilladdaren.

Vi använder de dagligen, men har kanske egentligen inte så bra koll på hur de bör användas – och vad som kan hända om vi missköter oss.

Förhöjda risker med piratkopior

Det är till exempel viktigt att regelbundet byta ut sin mobilladdare, menar Friberg:

– Risken finns att man byter telefon, men behåller sin gamla laddare. Men den blir ju också gammal efter en viss tid, säger han till Nyheter24.

Det finns också en konstaterat förhöjd risk till överhettning med piratkopierade mobilladdare, som inte tillhör leverantörernas originalprodukter. 

Ändå går de att köpa på vilken butik som helst, och enligt Friberg finns det därför en risk att man som konsument inte ens är medveten om att man köper en sämre produkt. 

Foto: Tobias Lundgren/TT

"Extremt farligt beteende"

En brand som orsakas av ett överhettat mobilbatteri, eller dess laddare, är förknippat med livsfara. 

Men extra farligt blir det om det sker utan att du märker – när du sover, till exempel. Att ladda mobilen nattetid, vilket hör till mångas dagliga rutin, är därför något man bör sluta med omedelbart.

– Att lägga mobilen på laddning under natten, utan uppsikt, och direkt i sängen som faktiskt är ett brandfarligt material är ett extremt farligt beteende. Det kan vara precis lika farligt som att tända ett levande ljus och somna i soffan, säger Andreas Holmér, brandskyddsexpert på Presto Brandsäkerhet. 

Risk för explosionsartad brand

Men vad är det som gör sängen så känslig mot varma föremål då?

– Sängen är full med brännbart material, och lite beroende på kvalitet kan den också innehålla väldigt mycket plast, förklarar Friberg till Nyheter24.

Enligt honom kan dessa lättantändliga material, i kombination med ett överhettat mobilbatteri, resultera i en "permisk rusning" – och orsaka en explosionsartad brand i sängen.

Ett annat scenario är att branden lägger sig som en kolbädd i sängen, och frigör farliga ämnen från madrassen och stoppningen. 

"Sannolikt att du inte kommer vakna"

Båda alternativen är livsfarliga, och det finns enligt Friberg en betydande risk att du inte hinner rädda dig själv undan eld och rök:

– Det mest sannolika om du ligger och sover, och mobiltelefonen börjar brinna under laddning, är att du inte kommer vakna, säger han till Nyheter24.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Experternas bästa knep – Så laddar du säkert

Det handlar helt enkelt om att skydda sig själv från onödig livsfara. 

– Det finns andra risker som är svårare att rå på, men det som man enkelt kan kontrollera med små, förebyggande åtgärder är det viktigt att vi jobbar med, säger Friberg till Nyheter24. 

Här är Presto Brandsäkerhets bästa knep på små, men livsviktiga saker att komma ihåg: 

  1. Håll uppsikt!Ladda alltid mobilen, datorn eller andra tekniska prylar i det rum du själv är i. Och framförallt när du är vaken. 
  2. Använd originalladdare och CE-märkta produkter.CE-märkning är en säkerhetsklassning enligt EU:s riktlinjer. 
  3. Använd bara hela laddare.Ofta skavs isoleringen bort på sladden om man rullar ihop sladden ofta eller har med den i handväskan. Så fort en sladd är lite skavd så ska den kasseras. Isoleringen är där av en anledning – för att skydda dig. 
  4. Dra ut kontakten när du laddat klart.Om laddaren fortfarande sitter i eluttaget när du laddat kvar finns det en risk att den blir överhettad.
  5. Ladda på ett hårt underlagEn bra tumregel är att aldrig ladda mobilen liggandes på tyg i någon form – i sängen, soffan eller liknande. Bord, golv och hyllor är säkra kort!

Källa: Presto Brandsäkerhet

Läs mer: Varningen: Så blir din handsprit en otäck brandfara

Läs mer: Här är knappen i din bil – som kan rädda liv

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!