Tisdag 16 Aug
Stockholm

Här är persontypen som oftast blir kär i psykopater

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay. Foto:

De allra flesta ogillar psykopatiska karaktärsdrag hos sina partners, men det finns en viss persontyp som dras till dessa betydligt oftare än andra. Forskarna kallar dem "emofiler" – är du en av dem?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Nyheter24 har tidigare kunnat delge fem viktiga tips som kan avslöja att personen du dejtar är psykopat. Bristande självkontroll, konstant ljugande och manipulativa tendenser står med på listan över saker att hålla sig undan.

Inte så svårt – tänker kanske du? 

Jo, för vissa. Ny forskning från USA visar nämligen att personer som bär på ett visst karaktärsdrag oftare tenderar att falla pladask för psykopater, än andra. 

Emofiliska personlighetdrag

Forskarna kallar dem emofiler – personer som är kära i kärleken. Har du lätt för att bli förälskad (ofta och gärna), och kanske till och med i flera personer samtidigt? Då kan du bära på emofiliska drag. 

– I våra studier fann vi att personer med drag av emofili hade en stark dragning till människor som fick höga poäng på de personlighetstyper som faller inom kategorin ”den mörka triaden”, säger Jacqueline Lechuga vid Universitetet i El Paso, USA.

Den mörka triaden är samlingsbegreppet för psykopatiska, narcissistiska och machiavellistiska personlighetsdrag. Samtliga tre har visat sig vara några av de mest skadliga i mötet med andra människor.

Läs mer: Så känner du igen en kvinnlig psykopat

Läs mer: Dricker du svart kaffe? Det kan vara ett tecken på att du är psykopat

Foto: Pixabay

Teorin: Ser inte varningssignalerna

Lechuga beskriver emofiler som personer som lätt knyter känslomässiga band till andra. Till skillnad från mycket annan forskning handlar det alltså inte om sexuella förbindelser – utan de av relationsbyggande karaktär.

Men varför skulle en person som älskar kärlek söka sig till förhållanden där man riskerar att behandlas dåligt?

Enligt Eilin Erevik, docent i personlighetspsykologi vid Universitetet i Bergen, finns det tre potentiella svar på frågan:

– Det ena är att många emofiler själva bär på dessa personlighetskaraktärer. Det är rätt vanligt att man önskar sig en partner som liknar en själv. Den andra möjliga förklaringen är att emofiler jagar efter känslan att vara förälskad, och alltså inte lägger märke till de andra varningssignalerna som andra skulle uppmärksammat. En tredje orsak är den evolutionära, säger hon till Aftonbladet.

Den evolutionära teorin bygger på resultat från tidigare undersökningar. De har visat att majoriteten av alla människor anser personer med mörka personlighetsdrag vara mer passande för korta förbindelser, än långa förhållanden. 

Men det gäller inte personer med emofila drag – som i hög grad röstar tvärtom.

"En normal variation"

Enligt Erevik saknas fortfarande mycket forskning på ämnet emofili. Något man redan kan konstatera är i varje fall att det inte är förknippat med sjukdom:

– Det är det inte. Det är en normal variation med en önskan om lust och glädje över att vara kär. De flesta av oss tycker om att vara förälskade, men emofiler har lättare för att bli förälskade och upplever partnern som mer givande än vad andra gör, säger hon till Aftonbladet.

Läs mer: Så kan du känna igen en psykopat – med hjälp av musiksmaken

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.