Så ska du spänna fast dig om du är gravid.
Så ska du spänna fast dig om du är gravid. - Foto: Carl-Olof Zimmerman//Jonas Ekströmer / TT

Experten: Så ska du ha bilbältet när du är gravid

Att ha på sig bilbältet fel som gravid kan skada både mamman och det ofödda barnet om olyckan är framme. Men hur ska man egentligen spänna fast sig i bilen?


Fyra av tio gravida kvinnor använder inte bilbältet som man ska, visar en undersökning gjord av Folksam. Att spänna fast sig fel när man ska ut och köra kan få konsekvenser för både kvinnan och barnet i magen. 

– Säkerhetsbältet är det absolut viktigaste skyddsystemet och minskar risken att omkomma vid en kollision med 50 procent, säger Helena Stigson, forskare Folksam till Nyheter24. 

Läs mer: Studie visar: Bebisar föds med antikroppar

För tidig födsel

Det de flesta gör fel är att ha bältet tvärs över magen, eller att ha det för löst så att det inte spänner mot magen. Vid en krock riskerar bältet då att sjunka in i magen, eftersom kroppen inte bromsar upp det.

– Höften klarar belastningen mycket bättre, säger Stigson. 

Vad kan hända om man har bältet fel vid en krock?

– Man vill inte få trubbigt våld mot magen, det lägger belastning på fostret. Det vanligaste är att få moderkaksavlossning, men man kan även skador på livmodern, säger Stigson och fortsätter: 

– Om det är sent i graviditeten är det vanligt med för tidig födsel. Vi vet inte hundra hur barnet påverkas, men det kan även ske mer allvarliga saker än så.

Så här ska det se ut!

Är det farligt med airbag?

Enligt Stigson är många oroliga över airbagen, men det behöver man inte vara.

– Det har gjorts en del tester och då ser man att den sprider lasten på ett bra sätt, jämfört med rattislag, säger hon och fortsätter: 

– Men det är viktigt att hålla avstånd mellan ratt och mage i slutet. Det ska vara 20-25 centimeter. Om man är kort och har svårt med det, kan det vara läge att vara passagerare då.

Så ska du ha på dig bilbältet som gravid:

– Det viktigaste är att höftbältet placeras under magen, så det ligger över höften. 

– Dra gärna åt höftbältet så det sitter tajt och inte åker upp över magen.

– Det diagonala bältet ska dras vid sidan om magen, upp mellan brösten och upp mitt på skuldran.

LÄS MER: 

Bilden på nyfödda bebisen har blivit världsberömd – ser du varför?

Studie: Stress under graviditeten ökar risken för narcissistiskt barn

Fem saker som händer med kroppen efter en förlossning

/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.