Måndag 19 Apr
Stockholm

Statsepidemiologen Anders Tegnell drar in miljonlön

Hur mycket pengar tjänar egentligen statsepidemiologen Anders Tegnell?
Hur mycket pengar tjänar egentligen statsepidemiologen Anders Tegnell?. Foto: Foto: Naina Helén Jåma/TT och Lars Schröder/TT

På drygt ett år har Anders Tegnell gått från mer eller mindre okänd till ett av Sveriges mest kända ansikten. Men hur mycket pengar tjänar egentligen statsepidemiologen som ömsom hyllats, ömsom kritiserats under pandemin? En hel del, visar det sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

För lite mer än ett år sedan var det inte många ur den svenska befolkningen som visste vad en statsepidemiolog är – än mindre vem Anders Tegnell är. Sedan dess har Tegnell, som blivit frontfiguren för den svenska coronastrategin, blivit en av de mest omskrivna personerna i Sverige. 

Men vad tjänar man egentligen som statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten? 

Årslönen landar på över en miljon kronor

Inte helt oväntat tjänar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson mer än Tegnell. Läs mer om Carlsons inkomst här.

Anders Tegnell. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Men det betyder inte att Tegnell har en blygsam lön. Under 2019 hade Tegnell nämligen en årsinkomst som landade på 1 289 200 kronor. Det gav statsepidemiologen en månadslön på drygt 107 400 kronor. 

Miljonlönen innebär att Tegnell tjänar tre gånger så mycket som en svensk sjuksköterska, vilken har en genomsnittlig månadslön på 33 600 kronor – alltså nära den svenska medellönen som beräknas vara 35 300 kronor. 

Läs mer:

Så mycket pengar tjänar FHM:s generaldirektör Johan Carlson

Så mycket pengar tjänar Sveriges partiledare

Miljardregn för Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski

Tycker du att Tegnells årslön är rimlig?
Kommentera
Kopiera länk
Dela