Hur mycket pengar tjänar egentligen statsepidemiologen Anders Tegnell?
Hur mycket pengar tjänar egentligen statsepidemiologen Anders Tegnell? - Foto: Foto: Naina Helén Jåma/TT och Lars Schröder/TT

Statsepidemiologen Anders Tegnell drar in miljonlön

På drygt ett år har Anders Tegnell gått från mer eller mindre okänd till ett av Sveriges mest kända ansikten. Men hur mycket pengar tjänar egentligen statsepidemiologen som ömsom hyllats, ömsom kritiserats under pandemin? En hel del, visar det sig.


För lite mer än ett år sedan var det inte många ur den svenska befolkningen som visste vad en statsepidemiolog är – än mindre vem Anders Tegnell är. Sedan dess har Tegnell, som blivit frontfiguren för den svenska coronastrategin, blivit en av de mest omskrivna personerna i Sverige. 

Men vad tjänar man egentligen som statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten? 

Anders Tegnells lön: Över miljonen

Inte helt oväntat tjänar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson mer än Tegnell. Läs mer om Carlsons inkomst här.

Anders Tegnell. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Men det betyder inte att Tegnell har en blygsam lön. Under 2019 hade Tegnell nämligen en årsinkomst som landade på 1 289 200 kronor. Det gav statsepidemiologen en månadslön på drygt 107 400 kronor. 

Miljonlönen innebär att Tegnell tjänar tre gånger så mycket som en svensk sjuksköterska, vilken har en genomsnittlig månadslön på 33 600 kronor – alltså nära den svenska medellönen som beräknas vara 35 300 kronor. 

Läs mer:

Så mycket pengar tjänar FHM:s generaldirektör Johan Carlson

Så mycket pengar tjänar Sveriges partiledare

Miljardregn för Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Tegnells årslön är rimlig?
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.