Så blir sommaren 2021.
Så blir sommaren 2021. - Foto: Henrik Montgomery/Adam Ihse/Jessica Gow/TT

Hur blir sommaren 2021? Experterna svarar på fem heta frågor

Blir det några bröllop i sommar? Kan vi resa utomlands på semestern? Och kommer det en fjärde våg? Nyheter24 har pratat med tre experter om sommaren 2021: "Det kommer vara bättre än förra året", menar professorn Ali Mirazimi.


Sommaren närmar sig med stormsteg, men hur kommer den att bli? Alla ställer sig säkert den stora frågan:

Hur blir sommaren 2021?

Nyheter24 har ställt fem frågor om de varma månaderna till Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, Ali Mirazimi, professor och virusforskare vid Karolinska institutet och Bo Lundbäck, professor i lungsjukdomars epidemiologi, Göteborgs universitet.

Kan jag hålla en stor fest i sommar? 

Bo Lundbäck: Nej, det tror jag inte. Smittspridningen fortsätter vara på mycket höga nivåer. Det tar tid från det att man fått första dosen till det att man får ta andra sprutan. Börjar man vaccinera brett i juni så blir de fullvaccinerade i augusti, så jag tror inte att man kan ha stora fester i sommar. 

Ali Mirazimi: Det blir knasigt tror jag, men beror på hur långt vi kommit med vaccinationsprogrammet och spridningen ser ut. Som det ser ut idag blir de svårt, men det kan ändras.

Agnes Wold: Det beror lite på. De äldre kommer att vara vaccinerade, så det är bra, att inte 75-åringar får corona och dör av det. Men det kan ju hända att alla yngre inte är vaccinerade och då kan det ju bli smittspridning.

Sommaren 2020 bjöd på värmebölja. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kan jag resa inom Sverige? 

AW: Ja visst, självklart. 

BL: Det är oklart. Åker man egen bil är det ju smittrisken mindre, men om man blir sjuk behöver man ha möjlighet att ta sig till den egna regionen. 

AM: Ju mer man börjar vaccinera, desto mindre restriktioner. Det kommer vara bättre än förra året.

Kan jag resa utomlands?

AW: Så länge det pågår en pandemi är det bättre att inte åka utomlands. Man kan naturligtvis bila ner till Frankrike eller sådana saker, men att åka långt med flyg tycker jag fortfarande det finns nackdelar med det. Man ska akta sig för att åka till länder med dålig sjukvård.

AM:  Förra året reste en del, och den möjligheten kommer finnas kvar. Många turistländer kommer vilja öppna sina gränser. Men man ska tänka på att de länder man kommer in i har restriktioner, det kommer inte vara som för två år sedan. 

BL: Det kommer finnas internationella vaccinationspass för den som vill resa, men hur lämpligt det är vill jag inte kommentera. Men flera länder säger det, att de välkomnar fullt vaccinerade personer som kan bevisa att de är det. 

Ali Mirazimi, Agnes Wold och Bo Lundbäck. Foto: Henrik Montgomery/Adam Ihse /TT/GU

Kommer det ske lättnader på på restriktionerna på krogen? 

AL: Mot sommaren tror jag det kommer en eller annan. Så fort smittan går ner, kanske de får ha öppet till 22. Lite senare, när smittan verkligen är nere, går vi vidare till det vanliga.

BL: Jag vet inte. Utomhus kan man ju umgås lättare, men inomhus vill jag inte spekulera. Det är en märkligt populistisk regering vi har, som stryker den välmående medelklassen medhårs. 

AW: Det måste det göra, kan inte tänka mig något annat. När smittan går ner. Klart ingen vill ha det här hur länge som helst. Om jag gissar så är det ändrat inom någon månad, men det går inte att veta.

Ska vi vara oroliga för en fjärde våg? 

AL: Med coronaviruset kan man aldrig vara säker på nånting. Men om vaccinationsprogrammet fortsätter som det ska, ska vi skippa en fjärde våg.

BL: Ja, det kan finnas en risk för det. Om man ser på en sju- till fjorton dagarsperiod så har Sveriges smittspridning legat i absolut Europatopp. Men det kommuniceras inte riktigt. 

AW: Nej varför ska man vara det? Gå och oroa sig ett halvår innan kan inte vara någon mening med. Jag sa att jag inte trodde på en andra våg. Jag brukar inte uttala mig om framtiden, så gjorde jag det och fick så fel. Men rent teoretiskt, när folk är vaccinerade och många haft sjukdomen, så blir i alla fall kommande vågor mindre och mindre. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!