Stockholm

Flygolyckan i Örebro – här är allt vi vet

Nio personer omkom i flygolyckan vid Örebro flygplats.
Nio personer omkom i flygolyckan vid Örebro flygplats. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Under torsdagskvällen havererade ett mindre flygplan i närheten av Örebro flygplats och de nio personer som befann sig ombord omkom i olyckan. Nyheter24 sammanfattar vad vi vet om händelsen.


Läs mer

Vid 19.20-tiden på torsdagskvällen havererade ett mindre flygplan, avsett för fallskärmshoppning, vid Örebro flygplats. 

Klockan 20.53 på torsdagen uppgav polisen att samtliga nio personer, åtta fallskärmshoppare och en pilot, förolyckades i kraschen. Läs mer om det här.

Polisen om kraschen: "Omfattande olycksplats"

På fredagsförmiddagen höll polisen, Örebro kommun och Örebro flygplats en gemensam pressträff.

Per-Ove Staberyd, brandchef, Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i polisregion Bergslagen, och Mikael Smedberg, vd på Örebro Airport. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

– Vi på polisen såg direkt omfattningen och av de första uppgifterna vi fick var att det var en omfattande olycksplats, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef Bergslagen, och fortsätter:

– Vi genomförde direkt en så kallad särskild händelse där vi samlade resurser i regionen för att kunna vidta de mått vi behöver vid en sådan olycksplats, säger han.

Förundersökning om vållande till annans död

Vid pressträffen uppger polisen att man inlett en förundersökning om vållande till annans död och framkallande av fara för annan. 

– Vi drog igång de initiala förundersökningsåtgärderna på torsdagskvällen och behövde en brottsrubricering att jobba efter, säger Hallgren och fortsätter:

Niclas Hallgren. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

– Vi har redan när vi var på plats initialt börjat samla in vittnesuppgifter och ser också till att säkerställa att vi får den tekniska informationen som finns, säger Hallgren. 

Räddningschefen: "Fanns inga liv att rädda"

Även räddningschefen Per-Ove Staberyd kommenterade händelsen.

– Tyvärr är möjligheterna för oss att rädda liv i stort sett noll när vi kommer fram och konstaterar att planet har brunnit, säger han och fortsätter:

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

– Vi såg även att det inte fanns några liv att rädda.

Vidare säger Staberyd att man ännu inte kan ge någon information om händelseförloppet och vad som orsakat kraschen.

Flygplanet hyrdes av Örebro fallskärmsklubb

Flygplanet ska, enligt Anna Oscarsson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet, ha varit av modellen ”DHC-2 turbo beaver”.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

– Örebro fallskärmsklubb hade hyrt in det från Skåne. Vanligtvis hoppar man mest fallskärm på helgerna, men nu hade de hyrt in ett plan för att hoppa mer intensivt under hela veckan, säger Oscarsson till SVT och fortsätter.

Havererade strax efter start

Planet ska ha stött på problem strax efter start och därefter havererat.

– Haveriet ska ha skett i samband med att planet skulle lyfta, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket, till Nerikes Allehanda.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Enligt Statens haverikommission, som kom till olycksplatsen vid 23-tiden på torsdagen, har planet kraschat mycket nära flygplatsbyggnaden.

– Man är inne på flygplatsområdet. Jag har inte fått den siffran än, men det rör sig i svängarna om 50 och 100 meter. Det är nära marken. Det hände i ett väldigt tidigt skede vid start, så något högt kom det inte, säger Peter Swaffer, chef civil luftfart på Statens haverikommission, till Expressen.

Kraftig vänstersväng innan krasch 

Strax innan klockan 18 på fredagskvällen meddelade polisen att Haverikommissionen kommit fram till att planet hamnat i svårigheter strax efter start. Därefter ska planet gjort en kraftig vänstersväng och kraschat i marken. 

Dock har man ännu inte kunnat fastslå en orsak till kraschen och enligt dokument som SVT tagit del av fanns det inga kända fel på planet. 

Polisen efterlyser nu mer dokumentation av händelsen, som till exempel filmmaterial från privatpersoner. Man arbetar även med att förhöra vittnen, samla material, samt identifieringsarbete av de omkomna. 

Man förbereder även inför att bärga planet till Haverikommissionens undersökningslokaler, rapporterar SVT Nyheter.

Svart låda saknas i flygplanet

Haverikommissionen genomför nu en grundlig utredning av olyckan för att få klarhet i vad som hänt. Men enligt Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert, har de ett svårt arbete framför sig.

– Problemet man har nu är att man inte har någon svart låda. De finns inte tillgängliga på den här typen av lättare flygplan, säger Kjäll i SVT:s Morgonstudion.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Kriscentrum har upprättats

Under natten till fredagen samlades sörjande på flygplatsen, och ett kriscentrum för anhöriga har upprättats där. 

Örebro kommun har aktiverat sin POSOM-grupp, psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor eller katastrofer.

Även S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro har hållit öppet med anledning av det som hänt. 

Politikerna sänder sina kondoleanser

Statsminister Stefan Löfven uttryckte sin bestörtning över det inträffade under torsdagskvällen.

"Det är med stor sorg och bestörtning jag i kväll har tagit del av de tragiska uppgifterna om flygkraschen i Örebro", skrev Löfven på Twitter och fortsatte:

"Jag tänker på de drabbade, på deras familjer samt nära och kära i denna mycket svåra stund. Jag vill uttrycka mitt djupaste deltagande i deras sorg."


Även Annie Lööf (C), Märta Stenevi (MP) och Annika Strandhäll (S) har kommenterat händelsen. Läs mer om det här.

Identifiering av kropparna klar

Teamet som har arbetat med att identifiera kropparna är nu klara med sitt arbete och anhöriga har informerats, uppger polisen i Örebro i ett pressmeddelande.

Personerna som omkom i flygkraschen var i olika åldrar och hemmastadda i flera kommuner i Sverige. Med på planet fanns: 

Två män i 50- respektive 25-årsåldern, från Örebro kommun

Två män i 30- respektive 35-årsåldern, från Stockholmsområdet

En kvinna och man i 30-årsåldern, från Karlsborgs kommun.

En man i 65-årsåldern, från Kristianstads kommun.

En man i 35-årsåldern, från Halmstads kommun.

En man i 35-årsåldern, från Söderköpings kommun.

Texten uppdateras.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.