Lördag 25 Sep
Stockholm

Ny studie visar: Kvinnor är mer miljövänliga än män

Män bidrar till mer utsläpp än kvinnor.
Män bidrar till mer utsläpp än kvinnor. Foto: Unsplash & Pexels.

Singelmän bidrar till mer klimatutsläpp än singelkvinnor. Det visar en ny svensk studie som P3 Nyheter rapporterat om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klimatkrisen är ett faktum. Förra veckan, den 29 juni, inträffade 2021 års Overshoot day, något Nyheter24 då rapporterade om

Overshoot day är den dagen på året då jordens resurser är slut, utifrån beräkningar av bland annat energikonsumtion, fiske, skogsbruk och koldioxidutsläpp. 

– Vi i Sverige lever ungefär som om vi hade fyra jordklot. Av de saker som mäts av indexet har vi en större konsumtion per capita än snittet, sa Ola Hansén, klimatexpert vid Världsnaturfonden i Sverige, till TT. 

Män bidrar till mer utsläpp än kvinnor

Och det tycks vara män som är de största klimatbovarna. Det visar en ny svensk studie som undersökt svenska singlars hushåll, vilket P3 Nyheter var först med att rapportera om. 

Studien visar att singelmän bidrar med 16 procent mer växthusgaser än singelkvinnor, på ungefär samma budget. 

Annika Carlsson-Kanyama, docent på Kungliga Tekniska högskolan och seniorkonsult på företaget Ecoloop, är en av forskarna bakom studien. Hon förklarar för radion att detta beror på att män och kvinnor spenderar sina pengar på olika saker. 

– Män lägger mer pengar än kvinnor på saker som orsakar stora växthusgasutsläpp per krona, som till exempel drivmedel till bilar, säger hon.

Bildkälla: AP/TT.

Singlar kan minska sina utsläpp med 40 procent

Enligt Annika Carlsson-Kanyama är resultaten från studien viktiga för att kunna arbeta mot ett mer klimatsmart samhälle. Man kan till exempel målgruppsanpassa olika budskap.

– Om insikterna är att män kör mer och handlar mer drivmedel än kvinnor så kanske styrmedlen om att minska bilåkandet ska inrikta sig på män, säger hon till P3 Nyheter. 

Syftet med studien var nämligen att ta reda på hur människor kan förändra sina konsumtionsvaror för minska klimatutsläppen. Man kom fram till att om singlar lägger mindre pengar på resor, mat och inredning så kan de minska sina utsläpp med närmare 40 procent. 

I september presenteras Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen med förslag på hur Sverige kan inkludera jämställdhetsaspekter vid genomförandet av Parisavtalet, rapporterar P3 Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela