Män bidrar till mer utsläpp än kvinnor.
Män bidrar till mer utsläpp än kvinnor. - Foto: Unsplash & Pexels.

Ny studie visar: Kvinnor är mer miljövänliga än män

Singelmän bidrar till mer klimatutsläpp än singelkvinnor. Det visar en ny svensk studie som P3 Nyheter rapporterat om.


Klimatkrisen är ett faktum. Förra veckan, den 29 juni, inträffade 2021 års Overshoot day, något Nyheter24 då rapporterade om

Overshoot day är den dagen på året då jordens resurser är slut, utifrån beräkningar av bland annat energikonsumtion, fiske, skogsbruk och koldioxidutsläpp. 

– Vi i Sverige lever ungefär som om vi hade fyra jordklot. Av de saker som mäts av indexet har vi en större konsumtion per capita än snittet, sa Ola Hansén, klimatexpert vid Världsnaturfonden i Sverige, till TT. 

Män bidrar till mer utsläpp än kvinnor

Och det tycks vara män som är de största klimatbovarna. Det visar en ny svensk studie som undersökt svenska singlars hushåll, vilket P3 Nyheter var först med att rapportera om. 

Studien visar att singelmän bidrar med 16 procent mer växthusgaser än singelkvinnor, på ungefär samma budget. 

Annika Carlsson-Kanyama, docent på Kungliga Tekniska högskolan och seniorkonsult på företaget Ecoloop, är en av forskarna bakom studien. Hon förklarar för radion att detta beror på att män och kvinnor spenderar sina pengar på olika saker. 

– Män lägger mer pengar än kvinnor på saker som orsakar stora växthusgasutsläpp per krona, som till exempel drivmedel till bilar, säger hon.

Bildkälla: AP/TT.

Singlar kan minska sina utsläpp med 40 procent

Enligt Annika Carlsson-Kanyama är resultaten från studien viktiga för att kunna arbeta mot ett mer klimatsmart samhälle. Man kan till exempel målgruppsanpassa olika budskap.

– Om insikterna är att män kör mer och handlar mer drivmedel än kvinnor så kanske styrmedlen om att minska bilåkandet ska inrikta sig på män, säger hon till P3 Nyheter. 

Syftet med studien var nämligen att ta reda på hur människor kan förändra sina konsumtionsvaror för minska klimatutsläppen. Man kom fram till att om singlar lägger mindre pengar på resor, mat och inredning så kan de minska sina utsläpp med närmare 40 procent. 

I september presenteras Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen med förslag på hur Sverige kan inkludera jämställdhetsaspekter vid genomförandet av Parisavtalet, rapporterar P3 Nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.

Oväntat stort vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal. "Vi hade en stark inledning på året", säger vd Frank Vang-Jensen enligt ett pressmeddelande.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.