Måndag 27 Jun
Stockholm

Efter bitcoin-missen: Knarkdömda män får miljoner av staten

De tre dömda männen får nu tillbaka närmare 13 miljoner kronor.
De tre dömda männen får nu tillbaka närmare 13 miljoner kronor. Foto: Jessica Gow/TT/Stian Lysberg Solum / NTB

Tre män som dömts för att ha sålt stora mängder knark på internet får nu tillbaka runt 13 miljoner kronor av staten.
Anledningen är att pengarna från brotten var i bitcoin, men omvandlades till kronor – och att kursen efter det skjutit i höjden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tre män som tjänat stora pengar på att sälja droger på internet greps 2018. Vid gripandet säkrade polisen 36 bitcoins som enligt kammaråklagaren Tove Kullberg kom från narkotikaförsäljning. 

När Kullberg väckte åtal 2019 omvandlade hon dessa till 1,3 miljoner kronor – ett beslut som skulle komma att gynna männen, som dömdes till fängelsestraff, i efterhand.  

Vinsten gick till brottslingarna

För när Kronofogden drygt två år senare auktionerade ut bitcoinen, hade värdet ökat från 1,3 miljoner kronor till drygt 13 miljoner. Så eftersom männens skuld till staten, enligt åtalet från 2019 bara var 1,3 miljoner – måste resten av pengarna betalas tillbaka till de tre männen. 

– Det är olyckligt att det är på det här sättet. Den lärdomen som finns att dra av detta är att man ska behålla värdet i bitcoin. Att brottsvinsten är 36 bitcoin, oavsett vilket värde bitcoinen har vid tidpunkten, säger Kullberg till Ekot. 

Kammaråklagare Tove Kullberg. Foto: Ali Lorestani/TT

Saknades kunskap

Enligt Kullberg var detta ett av de första tillfällena i Sverige då åklagare säkrat bitcoins, och enligt henne saknades kunskap och vägledning i hur kryptovaluta skulle hanteras.

Männen dömdes till mellan fyra och sex års fängelse för narkotikabrott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.