Barnmorskan Rebecca Nilsson berättar om förlossningskrisen.
Barnmorskan Rebecca Nilsson berättar om förlossningskrisen. - Foto: Christine Olsson / TT

Barnmorskorna hinner varken kissa eller äta – allt om förlossningskrisen

Förlossningskrisen rasar i Stockholm. Barnmorskor vittnar om omänskliga arbetsförhållanden och chefer säger upp sig i protest. Men vad beror det på? Barnmorskan Rebecca Nilsson förklarar vad det är som händer på stadens BB:s.


Uppsägningarna inom förlossningsvården i Stockholm bara fortsätter. Vid Danderyds sjukhus har 41 av 97 barnmorskor slutat och på Sös, Södersjukhuset, har 42 barnmorskor lämnat sina jobb bara i år. 

Men vad beror förlossningskrisen i Stockholm på? 

Nyheter24 har bett barnmorskan Rebecca Nilsson förklara vad det är som händer, varför och om blivande föräldrar ska vara oroliga inför förlossningen. 

Vad beror förlossningskrisen på? 

Enligt Rebecca Nilsson beror förlossningskrisen på flera olika saker. Ett stort problem är den dåliga arbetsmiljön och den höga arbetsbelastningen. 

– Vi kan prata om hur det är att inte kunna gå på toaletten eller inte hinna äta mat på ett helt arbetspass för att det är något folk kan relatera till, säger hon och fortsätter: 

– Men den etiska stressen är enorm, att aldrig känna att man räcker till. Det är stressade barnmorskor, stressade födande och stressade bebisar. Man pluggar till barnmorska med en dröm att få bistå födande men slutar på en förlossningsklinik där man förlöser på löpande band.

En nyfödd bebis. Foto: Christine Olsson / TT

Lönerna

Nilsson lyfter även den dåliga löneutvecklingen som en anledning. 

– Efter flera år i yrket kommer nya barnmorskor in på högre ingångslön än vad du har efter flera år i branschen, det finns ingen logik i det, säger hon. 

Ett annat problem är att många som vidareutbildat från sjuksköterska till barnmorska får gå ner i lön.

CTG-puckar som mäter mammans sammandragningar. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Varför säger alla barnmorskor upp sig?

– Man har helt enkelt fått nog, av politikers skitsnack och av sjukhusledningar som inte delar bilden av hur det är. Barnmorskorna har skrikit sig hesa under flera år, nu har man helt enkelt tröttnat, säger Nilsson. 

Politikerna säger att de har skjutit in mer pengar, men ändå är det förlossningskris. Varför? 

– Pengar till utbildning och fortbildning är jättebra, men om det inte finns pengar som kan höja barnmorskornas löner eller anställa fler så spelar allt det där ingen roll. Det är något som är skevt i vad sjukhusen gör med pengarna.

Foto: Pexels

Behöver blivande föräldrar oroa sig?

– Jag förstår att man som gravid och blivande förälder blir jättenervös och orolig. Jag vill inte förminska det och jag vill inte heller förminska situationen, men med allra största sannolikhet så kommer allt gå bra och de flesta kommer inte ens märka av en kris, säger Rebecca Nilsson.

Hur kommer det sig?

– Alla som jobbar på förlossningskliniker runt om i Stockholm och i övriga landet är vana vid att slå knut på sig själva och sätta andras behov framför sina egna under arbetspassen. 

– Det är inte värdigt att behandla födande på det sättet som det görs idag och nu måste man sätta ner foten innan det är för sent. 

BB Södersjukhuset. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Fakta: Här är Stockholm förlossningskliniker

BB Stockholm

Danderyd

Södersjukhuset

Karolinska Huddinge

Karolinska Solna

BB Södertälje

/
BB
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!