Lördag 29 Jan
Stockholm

Åsa "Kristi brud" Waldau fick barn i Knutby – det gör de idag

Åsa "Kristi brud" Waldau har två barn: sonen Victor Jacobsson och dottern Emma Jacobsson.
Åsa "Kristi brud" Waldau har två barn: sonen Victor Jacobsson och dottern Emma Jacobsson. Foto: Janerik Henriksson/TT och Uppdrag granskning/SVT

Åsa "Kristi brud" Waldau ledde församlingen i Knutby med järnhand, men hon hade också två barn som växte upp i sekten. Idag har Victor Jacobsson och Emma Jacobsson lämnat Knutby – och lever nya liv.
– Jag har skämts över vem min mamma är, säger sonen till SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Åsa Waldau, numera Åsa Jacobsson, påstod att hon var trolovad Jesus och kallades därför "Kristi brud" inom den lilla församlingen i Knutby.

Även efter det så kallade Knutbydramat, då hennes syster Alexandra Fossmo, på uppmaning av maken Helge Fossmo, mördades av barnflickan Sara Svensson, bibehöll Waldau makten i församlingen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Inte förrän flera år senare lämnade "Kristi brud" sekten, och det dröjde ända fram till mars 2020 innan hon faktiskt dömdes för sina handlingar i församlingen. Hon fick då 120 timmars samhällstjänst för åtta fall av misshandel.

Nyfiken på hur mycket pengar Waldau, som fick miljongåvor från församlingsmedlemmar, tjänar idag? Läs om det här. 

Åsa Waldaus barn: Dottern Emma och sonen Victor

Under sin tid i Knutby-församlingen fick "Kristi brud" två barn, som alltså växte upp mitt i det dödliga dramat. 

Dottern Emma Jacobsson, som numera är 26 år gammal, var åtta år när mordet på hennes moster inträffade. Sonen Victor Jacobsson är nu 23 år gammal. Bägge två har delat med sig av den svåra tiden i sekten – och sina tankar om mamman idag.

Victor Jacobsson om tiden i Knutby: "Styrde"

Det var under 2020 som Åsa Waldaus son Victor Jacobsson medverkade i SVT:s "Uppdrag granskning: Knutby". Han berättade då öppenhjärtigt, och ångerfullt, om uppväxten i sekten.

Åsa Waldaus son Victor Jacobsson. Foto: Uppdrag granskning/SVT

– Jag mår mest dåligt idag av att jag blev automatisk ledare för barnen. Jag var för hård mot mina vänner, vi styrde och ställde med dem, sade han och fortsatte:

– Vi agerade utifrån vad våra föräldrar och vuxna sa.

Sonen Victor Jacobsson om Kristi brud: "Skämts"

I dokumentärserien berättar sonen även om sina känslor och tankar kring Åsa Waldau och hennes agerande under tiden i församlingen.

– Jag har skämts att säga var jag kommer ifrån. Jag har skämts över att säga mitt efternamn och jag har tyvärr skämts över att säga vem min mamma är, sade han och fortsatte vidare:

Åsa Waldau, numera Jacobsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag försvarar inte min mamma, jag vill att hon ska stå för det hon har gjort. Men människor ska veta att hon inte är ett monster. Hon är en människa som fick för mycket uppmärksamhet, tog för mycket plats och gjorde fel.

Victor har idag lämnat Knutby och håller sitt liv privat.

Kristi bruds dotter Emma Jacobsson: "Blev tillsagd"

Åsa Waldaus äldsta barn, Emma Jacobsson, har också berättar om hur det var att växa upp som dotter till "Kristi brud".

– Man ville bli uppskattad av henne och det var därför man behandlade mig bra, sade hon i "Sektpodden" i april 2021 och berättade vidare om hur hon minns mordet på Alexandra Fossmo:

– Jag blev tillsagd att gå fram och krama Helge, för han var ju så ledsen och jag såg inte att han var ledsen. Han grät inte och jag tyckte bara att det var konstigt.

Numera har Emma en dotter med en tidigare församlingsmedlem från Knutby, och arbetar som undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Kommentera
Kopiera länk
Dela