Tisdag 18 Jan
Stockholm

Advokaten Marko Tuhkanen: Därför är Möller felaktigt dömd

Enligt advokaten Marko Tuhkanen är Johanna Möller felaktigt dömd.
Enligt advokaten Marko Tuhkanen är Johanna Möller felaktigt dömd. Foto: Claudio Bresciani/TT och Viaplay

Johanna Möller dömdes för mord och mordförsök på sina föräldrar. Men enligt advokaten Marko Tuhkanen finns stora brister i utredningen och domen.
– Någon oskyldig kanske har blivit dömd, säger han i dokumentärserien "Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna", som finns på Viaplay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tillsammans med sin dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi dömdes Johanna Möller, i både tingsrätten och hovrätten, för mordet och mordförsöket på hennes pappa respektive mamma. Läs mer om Rajabis och Möllers relation här.

Men i dokumentärserien "Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna", som hade premiär på Viaplay den 13 januari, granskas och ifrågasätts domen av advokaten Marko Tuhkanen och hans team. 

Så granskas Arbogafallet i Viaplay-serien

I seriens tre avsnitt bygger Marko Tuhkanen upp ett case som, enligt honom, visar på att Johanna Möller aldrig var på plats vid sommarstugan när dådet begicks – och därmed borde hon heller inte ha dömts till livstids fängelse för mord och mordförsök.

Marko Tuhkanen. Foto: Skärmavbild/Viaplay

– Några skyldiga kanske har gått fria och någon oskyldig kanske har blivit dömd, säger han i dokumentärens tredje och sista avsnitt. 

Tuhkanens case består av fem punkter – och rör allt från förhör till tidslinjen i utredningen.

1. Mohammad Rajabis förhör

Det första problemet i domen som Marko Tuhkanen pekar på är hur det saknas tekniska bevis som bekräftar Mohammad Rajabis uppgifter: att Johanna Möller kört honom till Granliden och väntat utanför stugan när han genomförde dådet.

Enligt Tuhkanen saknar Rajabi trovärdighet eftersom han ändrat sin historia flera gånger och därmed borde inte hans uttalanden ligga till grund för domen mot Möller. 

2. Johanna Möllers VW Touran

Domen gör gällande att Johanna Möller kört, med Mohammad Rajabi i passagerarsätet, i en orange VW Touran som hon använder i sitt jobb på flyktingboendet hon driver. 

Johanna Möllers Volkswagen Touran. Foto: Polisen/TT

Men den kriminaltekniska undersökningen av bilen är bristfällig, menar Marko Tuhkanen. Man undersökte nämligen aldrig förarplatsen och på så vis kan det inte uteslutas att det kan ha funnits dna som visade att någon annan än Möller kört bilen.

– Man har ju berövat den här personen sin bästa chans att bevisa, i det här fallet Johanna, att hon inte satt i bilen, genom att klanta till det såhär, säger Tuhkanen i dokumentären. 

3. Följebilen vid Granliden

I ett förhör har Mohammad Rajabi uppgett att en följebil kört framför dem och visat vägen till Granliden, vilket han senare tar tillbaka. Uppgiften får dock Marko Tuhkanen och hans team att reagera: om Johanna Möller körde bilen, varför skulle någon behöva visa henne vägen till hennes familjs egen sommarstuga?

Bland boende i området går vittnesmålen isär. En av dem har uppgett att hon bara sett Johanna Möllers orangea VW Touran, medan en annan uppgett att denne sett både den orangea bilen och en mörk bil som kört tätt bakom.

Hur den mörka bilen, om den kört bakom Möllers bil, ska ha visat vägen lämnas obesvarat i dokumentärserien.

4. Tidpunkten för sommarstugemordet

Knivattacken mot Johanna Möllers föräldrar inträffar, enligt domen som Nyheter24 tagit del av, "vid 23.30-tiden eller strax därefter". 

42 minuter senare, vid 23.12, tar SOS Alarm emot mammans larmsamtal – en tidsperiod som får Marko Tuhkanen att reagera.

– Det rimliga är ju att man ringer så fort tillfälle ges, säger han.

Sommarstugan där föräldrarna attackerades. Foto: TT

I domen framgår att mamman, som erhöll 24 hugg eller sårskador i dådet, uppgett i förhör att hon svimmade av flera gånger och kände sig "trött". Bland annat ska hon, i förvirring, ha försökt ringa sin make, som redan låg död i sängen.

Men tidsperioden är ändå uppseendeväckande, enligt Tuhkanen. Möllers son har nämligen uppgett att hon kom hem till deras bostad vid 23.15-tiden.

Det lämnar en lucka på 45 minuter för Möller att vara på plats vid dådet, köra tillbaka till stan, byta bil och köra hem. Vid provkörningar tar samma rutt mellan 42 och 45 minuter och därför kan Möller inte ha varit med i bilen, menar Tuhkanen.

5. Mohammad Rajabis motiv

I dokumentärserien konstaterar man att övervåld har använts vid attacken. Detta tyder enligt Tuhkanen, som får stöd från gärningsmanna-profileraren Jan Olsson, på ett känslomässigt motiv – snarare än ett ekonomiskt motiv som Johanna Möller, enligt domen, ska ha haft.

Mohammad Rajabi. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Därför menar Tuhkanen att Mohammad Rajabi kan ha begått brotten på egen hand eftersom han, i flera förhör, uppgett att föräldrarna tyckt illa om honom och hotat med att de ska se till att han får lämna Sverige. 

"Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna" finns att se på Viaplay. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela