Johan Rockström, professor i klimatvetenskap, menar att bränslepriserna måste höjas ännu mer.
Johan Rockström, professor i klimatvetenskap, menar att bränslepriserna måste höjas ännu mer. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT och Lise Åserud/NTB/T

Klimatexperten om bränslepriserna: "Måste öka ännu mer"

Bränslepriserna har, till många bilägares stora frustration, stigit den senaste tiden. En som däremot gläds åt att dieseln och bensinen blivit dyrare är klimatprofessorn Johan Rockström.
– Det är självklart att de måste öka. De måste öka ännu mer för att vi verkligen ska få marknaden att svara, säger han till Aftonbladet.


Under de senaste månaderna har priserna på både bensin och diesel dragit iväg och så sent som i måndags nådde literpriset för bägge två nya rekordnivåer. Läs mer om det här.

Samtidigt har flera politiska partier, däribland Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, velat minska reduktionsplikten som gjort att priserna stigit. Deras förslag om sänkt reduktionsplikt fick dock nej i riksdagen under tisdagen, vilket Nyheter24 rapporterade om.

Johan Rockström: "Måste börja skala upp"

Att flera politiska partier motsätter sig den reduktionsplikt som klubbats igenom förvånar Johan Rockström som är professor inom klimatvetenskap och chef för Potsdam-institutet för klimatforskning i Tyskland.

– Här har vi ett riksdagsbeslut om att vi ska minska bensin och diesel med 70 procent på åtta år. Då är politiker plötsligt inte beredda på att ställa upp på att bränslepriserna ökar, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är självklart att de måste öka. De måste öka ännu mer för att vi verkligen ska få marknaden att svara. Vi måste börja skala upp omställningen, varenda bensinstation i det här landet ska ju bli en elladdningsenhet.

"Ha lite is i magen"

Med det sagt har Johan Rockström en förståelse för att omställningen är tuff.

– Samtidigt gäller det att ha lite is i magen och inse att vi är inne i den största omställningen av världsekonomin sedan andra världskriget. Vi ska på åtta år halvera utsläppen av växthusgaser, säger han till tidningen och menar vidare att situationen bör bejakas.

Utöver detta föreslår Rockström ett ekonomiskt bidrag till landets bönder, som just nu kämpar med höga produktionskostnader. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!