På Silk Road byter nätdroger ägare kors och tvärs.
1 av 2
På Silk Road byter nätdroger ägare kors och tvärs. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Kim har hittills fått hem alla beställningar.
2 av 2
Kim har hittills fått hem alla beställningar. - Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Silk Road - som Ebay fast för droghandlare

Nyheter24 pratar med "Kim" som guidar oss genom Silk Road, den anonyma marknadsplatsen på nätet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Anonymitet på nätet
Tor är en anonym tjänst som gör att du kan surfa runt på URL-adresser utan att visa vem du är. 

Bitcoin är elektroniska pengar som enbart existerar på nätet. Det finns ingen bank, ingen avsändare och transaktioner kan ske utan att en tredje part är inblandad. En bitcoin motsvarar i dagsläget lite över 59 kronor.
– Jag funderar på att plocka lite svamp någon dag, säger Kim till Nyheter24. 

Då är det inte vanliga kantareller Kim menar utan en viss sorts skivlingar av olaglig karaktär. Det är billigare än att handla på nätet men just den svamp Kim är ute efter, dock svårare att hitta ute i naturen.

– De ska finnas nära gödsel och hagar men än så länge har jag inte lyckats hitta rätt sort.

Kim brukar besöka Silk Road när det är "riktiga varor" som gäller. Alltså inte syntetiska nätdroger som ännu inte hunnit narkotikaklassas utan preparat som är rent och skärt olagligt. 

Genom att handla med anonyma pengar, Bitcoin, och logga in med anonymiseringstjänsten Tor, kan vem som helst göra vad som helst utan att bli påkommen - nästan.

– Det finns aldrig en garanti på att man är helt säker men det är en risk man å andra sidan alltid tar, säger Kim som hitills är nöjd med det Silk Road har erbjudit.

Namnet från antikens handelsväg

Silk Road har jämförts med den globala marknadsplatsen Ebay. Skillnaden är att på Silk Road är det främst narkotiska preparat man köper och säljer. 

Namnet, Sidenvägen, kommer från handelsvägen som under antiken gick mellan Europa och Kina. Siden fraktades via karavanvägar och resan kunde ta upp till två år. På dagens digitala sidenväg tar det inte fullt så lång tid.

– Beroende på vilket land man köper från varierar leveranstiden men jag har hittills fått alla varor jag beställt utan att de fastnat i tullen, berättar Kim som klickat hem ungefär 20 leveranser totalt. 

Priserna varierar de också, men generellt sätt är det högre priser på Silk Road än vad folk verkar vana vid. På olika diskussionsforum prisas kvalitén på drogerna men samtidigt talas det om ockerpriser på den digitala marknadsplatsen. 

– Men för en storstadsbo är priserna ungefär detsamma som på gatan, beroende på vem man köper av såklart, säger Kim som testat på flera olika sätt att handla narkotika. 

Kim har själv inte sålt någonting på Silk Road där - precis som på Ebay -köpare rankar hur pass pålitlig personen som säljer är och hur pass bra själva drogen stämmer överens med beskrivningen. Tanken har dock slagit.

- Men jag måste ju själv få varorna från någonstans först så det blir lite krångligare att sälja på det sättet, säger Kim som själv inte vet vilka som ligger bakom sajten, det är ingenting som framgår när man väl besöker marknadsplatsen. 

Anonymiteten står i fokus och ingen ifrågasätter ditt nickname, varför du handlar med droger eller vad du har för politiska åsikter. 

- Gemenskapen är fantastisk, berättar en av Silk Roads anonyma administratörer till Gawker.

- De är klarsynta, ärliga och rättvisa människor som är förstående och villiga att samarbeta med varandra, säger administratören.

Tjänsterna som gör det möjligt kan förbjudas

Så vad är då haken med denna marknadsplats fylld av ärliga, liberala droghandlare? Som med så många andra anonyma tjänster, är detta någonting  som bevakas, både av de som är för och mot.

Just nu lutar sig Silk Road tillbaka på tjänsterna Bitcoin och Tor men i USA pratas det politiker emellan om att förbjuda Bitcoin eftersom den utnyttjas av just droghandlare. Och enligt nätdrogexperten Cecilia Fant kan ett liknande förbud bli aktuellt i Sverige, skriver GP

Men enligt sajten Bitcoin.se ökar användningen av Bitcoin i Sverige, inte minst när det gäller "vanlig" handel som inte förknippas med droger. Och Bitcoin Magazine nådde svenska prenumeranter tidigare denna månad.

Kim tror att den svarta, anonyma marknaden kommer att växa sig större så länge den fortsätter vara just anonym. Samtidigt, ju mer ordet sprids om dessa anonyma tjänster blir desto fler medvetna om dem - på gott och ont.

- Tyvärr används anonymiseringstjänster till vad som enligt mig är fel, till exempel barnpornografi, säger Kim och påpekar att hela grejen med anonymitet handlar om valmöjlighet och frihet.

- Då hamnar alla möjliga kategorier inom det anonyma fältet.

Kim kommer att fortsätta besöka Silk Road med jämna mellanrum då det just nu är ett bra alternativ för en liberal droganvändare. Svampplocking i all ära, men än så länge finns inte teknologin att göra det lika diskret. Och så är det ju bara svampsäsong några månader om året.

Kim heter egentligen någonting annat.
/
/
/
/