Kawa Zolfgary ligger bakom Vita Kränkta Män.
1 av 4
Kawa Zolfgary ligger bakom Vita Kränkta Män. - Foto: Privat
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: Privat

Han kränker vita män

Kawa Zolfagary är mannen bakom den populära Facebook-sidan "Vita kränkta män" och under tisdagen gick han officiellt ut med sitt namn. Det har redan kommit två rasistiska påhopp mot Kurdistan-födde Zolfagary.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Kawa Zolfagary
Kawa Zolfagary är 26 år och bor i Sundbyberg utanför Stockholm. Han jobbar som frilansskribent för många olika tidningar, däribland Nyheter24. Han gör även stå-upp-föreställningar, jobbar som pr-konsult och lägger ner mycket tid på sina Facebook-sidor. Zolfagary är även politisk debattör, där han representerar Vänsterpartiet. 
I oktober 2011 startade stå-uppkomikern, skribenten och pr-konsulten Kawa Zolfagary Facebook-sidan "Vita kränkta män", som sen dess fått nästan 15 000 likes. Zolfagary, som tidigare drivit sidan anonymt, gick under tisdagen ut med nyheten att han var mannen bakom "Vita kränkta män". Zolfagary, som bland annat bloggar på Nyheter24, vill med sidan "samla ihop texter av män med makt, som klagar på banala saker".
Diskrimineringsombudsmannen, DO, får in flest anmälningar från etniska svenska män. När jag säger att Breivik är en högerextremist som delar samma värderingar som SD så blir folk jättearga – men det stämmer. säger Zolfagary till Nyheter24.

Bli du hotad nu när du kommit ut att du står bakom sidan?

– Ja jag har fått två rasistiska påhopp på Facebook i dag och på min mejl som säger: "Du kommer från ett annat land, du ska inte vara kritisk mot Sverige", trots att jag har bott i Sverige i 22 år!

Zolfagary brukar inte lägga ner alltför mycket energi på hoten. 

– Jag gör ett försök till att svara, sedan brukar man få ett halvhot tillbaka och då lägger jag ner. Är hoten allvarliga så anmäler jag dem som står bakom – men hittills har ingen åkt dit.

Men framförallt är det många positiva kommentarer som genomsyrar Facebook-sidan.

– Den har fått så stor spridning, och kommentarerna är fantastiska.

Att driva med vita män som känner sig kränkta är tydligen en succé på nätet och Zolfagary som även är med och driver sidan "Alliansfritt Sverige", som "granskar regeringspartiernas förehavanden", har 25 000 likes. 

Kommer du starta några andra Facebook-sidor framöver?

– Javisst, jag vill lägga in intressanta länkar som handlar om jämställdhet. Humorn är alltid det bästa.
/
/
/