Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

NASA-hunken stal
rymdbilens uppmärksamhet

Bobak Ferdowsi gläder sig åt uppdragets framgång
1 av 6

Bobak Ferdowsi gläder sig åt uppdragets framgång

Scanpix

Bobak Ferdowsi och hans uppmärksammade frisyr
2 av 6

Bobak Ferdowsi och hans uppmärksammade frisyr

Privat

En fanteckning av Bobak
3 av 6

En fanteckning av Bobak

http://instagram.com/p/N-pGCFFEAS/

En tolkning av bilderna på Bobak
4 av 6

En tolkning av bilderna på Bobak

fuckyeahbobakferdowsi.tumblr.com

Och ännu en
5 av 6

Och ännu en

9gag

Kanske den mest ekivoka tolkningen hittills
6 av 6

Kanske den mest ekivoka tolkningen hittills

Nyheter | 06/08/2012 12:09

I morse landade rymdbilen Curiosity på Mars. Men nu har en ung, snygg man stulit dess uppmärksamhet. Nyheter24 har pratat med honom.

LOS ANGELES. Morgonens stjärna från The Jet Propulsion Laboratory i San Gabriel Valley är väl ändå rymdrovern Curiosity, som vid halv åtta-tiden i morse landade på Mars? Fel. Åtminstone på internet har uppmärksamheten nästan varit större kring en viss snygg ung man med mohawkfrisyr. Han heter Bobak Ferdowsi, och hans okonventionella frisyr har med tanke på det seriösa NASA-sammanhang den frodas i väckt massor av känslor på nätet. Nyheter24 fick tag i honom vid tvåtiden på natten amerikansk tid, just som hans firanden över det lyckade uppdraget gick mot sitt slut, och själv har han inte ens hunnit sätta sig in i sitt nya kändisskap.

– Några av mina kompisar har messat mig och sagt att det är bilder på mig överallt på nätet, men det är ungefär det, säger han till Nyheter24. 

Hur känns det att du plötsligt blivit minikändis?

– Det är smickrande, men jag hoppas att uppmärksamheten jag får i längden ska hamna på vårt uppdrag istället. Det är det mest viktiga som hänt den här kvällen, och en av de mest viktiga händelserna i mitt liv.

Stämningen på NASA-högkvarteret i Los Angeles har under kvällen och natten amerikansk tid varit extremt spänd och nervös, berättar Bobak. 

– Det är så många saker som har kunnat gå fel, fallskärmen har kunnat förstöras, landningssystemet också, och det var ju väldigt läskigt en stund där. Men sen stod det mer och mer klart att det gick utan problem, och då blev vi oerhört lyckliga allihopa. Vi har varit så förväntansfulla inför den här dagen.

Bobak Ferdowsi, som arbetar som systemingenjör och flygtekniker på laboratoriet, har twittrat flitigt under kvällen som gått och beskrev tidigare hur varje sak han gjorde kändes som den sista i ett kapitel av livet.

https://twitter.com/tweetsoutloud/status/232229501600407552

Hans tweets, som i början av uppdragets slutfas bara hade omkring 200 läsare, har blivit mer och mer populära och nu rör han sig kring 13 000 följare på det populära sociala mediet. Det har startats bloggar, skrivits hundratals inlägg och skrivits nyhetsartiklar om honom på bara några timmar. Han är på väg att ge raketforskning ett nytt, lite modernare - och sexigt  - ansikte. Men själv verkar han lite förvirrad när jag frågar om han känner sig som ett sexobjekt, och vill märkbart helst bara prata om den epokgörande händelse som varit så viktig för honom. Drömmen är att hitta förutsättningar för liv på Mars.

– Mest entusiastisk är jag över att vi har den här nya tekniken på Mars, och alla möjligheter det innebär för forskningen. Vi kan nu arbeta med mineralogi på ett helt nytt sätt, med helt nya sorters ögon. Jag hoppas också vi ska uppmuntra en ny generation att engagera sig i framtida rymdforskning.

Ett rykte som gått är att Bobak klipper sig i ny frisyr för varje nytt uppdrag. Eftersom det är ett så ovanligt sätt att fira vetenskapliga framgångar måste jag ändå fråga honom om det, och det visar sig inte riktigt stämma.

– Jag klipper mig snarare nytt för varje gång just det här uppdraget går in i en ny fas. Så när vi provade rovern, här hemma på jorden, klippte jag mig för att fira det och så även ikväll. 

När får vi se nästa frisyr?

– Haha, jag vet inte. Men nu ska vi byta mjukvaran på Curiosity, eftersom den nuvarande är väldigt inställd på rymdfärder snarare än arbete på Mars. Det kan väl tänkas ta en vecka eller så, och om en månad är väl Curiosity helt redo att börja arbeta på riktigt. Då kan det bli läge!