MP, PP och S är forumets tre största partier
1 av 3
MP, PP och S är forumets tre största partier
Användaren riiga presenterade undersökningen i fredags
2 av 3
Användaren riiga presenterade undersökningen i fredags
Stig-Björn Ljunggren analyserar resultatet
3 av 3
Stig-Björn Ljunggren analyserar resultatet - Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Här avslöjas Redditanvändarnas partisympatier

Det är ett underforum till en av världens största sociala nätverk, ägnat till enbart svenskar. Nu har deras politiska åsikter kartlagts.


Reddit och /r/sweden

Reddit är en social länktipsningssida där innehållet bestäms av användarnas röster. Den startades 2005, men har sedan den gick segrande ur en kamp mot konkurrenten Digg.com växt stort och blivit en av nätets viktigaste förstasidor. /r/sweden är dess svenska underforum med nästan 8000 användare.

REDDIT. Den ovane internetobservatören gör ibland misstaget att efter en snabb blick dra slutsatsen att nätet till största delen är befolkat av sverigedemokrater, med anonyma runkare på god andraplats. På Flashback har SD tidigare visat sig stå starka, och även på Familjeliv och SweClockers får de ett stöd som överstiger nationssnittet. Sanningen är emellertid inte fullt så enkel, delvis eftersom de två sistnämnda forumens omröstningar endast kunde räkna deltagarna i hundratals, och delvis på grund av att omröstningar inte bygger på svar från randomiserade deltagare.

Men stämningen och diskussionerna på nätet påverkar ändå inte sällan debatterna, ibland ända upp i etablerade medier, varför opinionen kan vara värd att titta närmare på emellanåt. Och nu har resultatet i den årliga demografiska undersökningen av den sociala länktipsningssidan Reddits svenska underforum, /r/sweden kommit. Nyheter24 har bett den politiskt sakkunnige Stig-Björn Ljunggren ta en titt på den.

Redditanvändaren: Man, 19-24 år och student

Årets undersökning är den andra i rad, och 953 personer har deltagit. Den visar att 93% av användarna bor i Sverige och 30% i Stockholm. Snittanvändaren är en pluggande man i åldern 19-24, och deras politiska röster skulle om det var val i dag till största delen hamna hos Miljöpartiet, Piratpartiet och Socialdemokraterna. Men som komplement till partisympatierna har en rad politiska sakfrågor ställts, och utefter dem går det att skönja en tydligare bild av den genomsnittliga svenske Reddit-användaren.

– Det är svårt att säga något om den här gruppen utifrån materialet annat än att de är lite udda, om vi jämför med hur de röstar i valet så framgår det att det inte är direkt något snitt av vare sig befolkningen eller åldersgruppen heller, säger Ljunggren till Nyheter24.

"Gruppen vill legalisera cannabis"

Några frågor är helt döda, konstaterar han, så till exempel nystartszoner och EU- och EMU-medlemskap. I stället är det nordisk gemenskap som gäller enligt Redditanvändarna.

– En etikett där är kanske miljöpartister. Noterar också det lite märkliga att gruppen vill legalisera cannabis men är njugga i inställningen till invandring. Ett slags libertarianska sverigedemokrater? Eller är det så här en piratpartistisk väljare ser ut?

Användarna är för trängselskatt och emot export till diktaturer, något Ljunggren ser en ”viss präktighet” i. Dessutom är de tveksamma till Systembolaget och inte sugna på att sänka skatterna. Däri går det också att hitta MP-sympatier, återigen med slagsida mot Piratpartiet.

– Sammanfattningvis, om vi biter huvudet av skam och gör detta till en väljargrupp så är det en slags piratisk miljöpartism vi ser, säger Ljunggren till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!