Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks länkar till högerextrem nyhetssida

- 22/08/2012, 11:26 -
Julian Assange på balkongen till Ecuadors ambassad i London
1 av 2

Julian Assange på balkongen till Ecuadors ambassad i London

Scanpix

Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange hållit sig gömd i över två månader
2 av 2

Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange hållit sig gömd i över två månader

Scanpix

Wikileaks är satta under hård press sedan en tid. Nu länkar man till högerextrema sajter för medhåll.

UTRIKES. Under natten har det officiella twitterkontot för läckorganisationen Wikileaks skickat ut ett flertal tweets, varav två länkade till den högerextrema nyhetssidan Fria Tider. 

https://twitter.com/wikileaks/status/238065228837969921

https://twitter.com/wikileaks/status/238085137584254976

Enligt Expo-medarbetaren Jonathan Leman medverkar Fria Tider till att sprida många av de mest lättigenkännliga högerextrema idéerna.

– Man uppmuntrar till läsning av rasistiska böcker och sprider myter om invandrare, muslimer och judar. Dessutom ser man på feminismen som ett problem, en rörelse som går mot folkets intressen, och som splittrar familjer och förstör socialt, säger han till Nyheter24.

Varför länkar man från Wikileaks till Fria Tider?

– Just nu tycks Wikileaks vara desperata efter alla som är på deras sida. Jag tror inte att de vet vilka Fria Tider är. Men sen ställer jag mig frågande till om man hade avstått, ens om man kände till vilken sorts sida Fria Tider är. Wikileaks har ju haft samarbete med en känd antisemit och Julian Assange har själv uttalat sig konspiratoriskt om judar.

Varför är det ett problem att man länkar dit?

– Jag ser det som att man skänker legitimet till sajten. Ofta gör Fria Tider såhär när ämnen som rör Sverige är uppe och diskuteras internationellt, man skriver en nyhetstext på engelska som förmedlar den egna bilden av situationen och hoppas få den spridd. Det var samma sak vid tårtskandalen (Makode Lindes tårta på Moderna Muséet i våras, reds.anm.)

Nyheter24 har sökt Wikileaks för en kommentar.