Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är liven på 4chans samvete

- 23/08/2012, 11:18 -
Förstasidan av nätanslagstavlan 4chan
1 av 2

Förstasidan av nätanslagstavlan 4chan

Boxxy, en av 4chans största stjärnor
2 av 2

Boxxy, en av 4chans största stjärnor

20-åriga Haley fick se sina nakenbilder spridas för vinden på nätet. Men det är inte första gången 4chan anfaller enskilda personer.

INTERNET. Idag berättar Nyheter24 om Haley, som efter att ha provocerat användarna av nätanslagstavlan 4chan fick utstå trakasserier och förtal. Det gick så långt att hon själv inte längre står att finna på nätet - bara den amatörporr hon och hennes pojkvän gjort, som nu är spridd överallt.

Det här är inte första gången 4chan fäster sig vid en enskild person, på gott och ont. Flera har blivit upphöjda till skyarna, som till exempel Catherine Wayne. Filmer på henne där hon spelade sitt hyperaktiva alter ego Boxxy började 2008 spridas på forumet, och skapade en bred spricka i 4chans användarskara: man var antingen med eller mot henne. Kontroversen ledde till en DDoS-attack mot nätanslagstavlan som resulterade i att det låg nere i flera timmar. Än idag cirkulerar filmer och bilder på Boxxy, varav den stora majoriteten är av ett idoliserande slag. Andra kvinnor har också uppnått samma ställning, som t.ex videobloggaren Tabby och, ej att förglömma då hon 2005 var den första att tilltalat 4chan på det sättet, den gåtfulla Cracky Chan.

Inte bara idolisering

Men hora och madonna-syndromet bland 4chans användare sitter djupt rotat. Om man som kvinna antagoniserar nätanslagstavlans användare är risken stor att det slår tillbaka med en sexistisk överton. Så inträffade till exempel när man upptäckte videobloggaren Chrissie Barmore, känd som MeganSpeaks. Hon poserade lättklätt i korta Youtubefilmer och tjänade annonspengar på klick, något som retade upp andra användare. Artikeln om henne på 4chans motsvarighet till Wikipedia, Encyclopedia Dramatica, är nu full av förtal. Ännu värre gick det för dåvarande 11-åriga Jessica Leonhardt, känd som Jessi Slaughther, som 2010 väckte 4chans uppmärksamhet med sina filmer. Det ledde till telefon- och nättrakasserier och slutligen till att Leonhardt placerades under polisbeskydd efter dödshot. Året efter dog hennes pappa, som varit delaktig i kommunikationen med 4chan och själv myntat ett antal bevingade uttryck, av en hjärtattack. Något som inte heller gick nätanslagstavlans morbida sinne för humor förbi.

Också män har varit mål för 4chan. En svensk person som för ett antal år sedan spammade dem med reklam för sitt eget forum mötte ungefär samma öde som Leonhardt, och sedan dess har han hållit mycket låg profil. När vidare en ung pojke begick självmord blev en fras från hans minnessida på nätet, "an hero", ett internskämt.