Fredag 16 Apr
Stockholm

SVT:s tabbe - visade nazistmärke på Byggnadslogga

Så här såg det ut på SVT Play på torsdagsmorgonen
1 av 2
Så här såg det ut på SVT Play på torsdagsmorgonen. Foto:
Den riktiga loggan till höger, den manipulerade till vänster.
2 av 2
Den riktiga loggan till höger, den manipulerade till vänster. Foto:

Igår hade SVT-programmet Uppdrag Granskning premiär på sin höstsäsong. Trekvart in i programmet dök också redaktionens första misstag upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

INTERNET. Gårdagkvällens Uppdrag Granskning handlade om problemet med fängelsevakter som arbetar ensamma med farliga fångar. Vid ett tillfälle visades en rad logotyper för olika fackförbund upp, bland annat den för Byggnads. Problemet där var bara att det inte var den riktiga Byggnadsloggan - det var en variant med ett SS-tecken på. SS, som står för Schutzstaffeln, var Hitlers paramilitära elitkamporganisation under Nazityskland.

Användare av det svenska forumet Flashback var först med att notera det konstiga på bilden, och i en tråd på det svenska underforumet till den sociala länktipsningssidan Reddit förklarades bakgrunden till misstaget redan inatt. "För några år sedan gjorde en kompis om loggan till Byggnads-facket så att gubben på bilden ser ut som en SS-soldat", skrev användaren soymilknonsense. Och Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, bekräftar trådens misstankar på att bilden använts efter att ha dykt upp i en snabb googling.

– Ja, för att hitta den här typen av logotyper använder vi oss av samma teknik som alla andra. Internet är fantastiskt för att hitta bilder, säger han till Nyheter24

Så det är ett misstag som begåtts?

– Ja, och vi upptäckte precis det här själva. Vi beklagarverkligen detta. Exakt hur det gått till är än så länge oklart.

Hur går ni till väga nu?

–Vi ska omedelbart ta bort det här från SVT Play, ochändra i reprissändningarna.

UPPDATERING KL 10.39: Nyheter24 har fått kontakt med den anonyma person som skapade SS-varianten av Byggnadsloggan, och hen säger att den uppstod efter att Byggnads stått och skanderat "go home" till lettiska byggare i Vaxholm 2007.

– Jag tyckte att Byggnads logo på nått sätt påminde om denna bilden och att det var passande med tanke på deras agerande mot letterna. Några år tidigare hade Göran Persson pratat om "bidragsturister" som skulle komma från Baltikum och Östeuropa så jag tyckte helt klart att det fanns en främlingsfientlighet inom sossarna och LO. Bilden var med på baksidan av tidningen Nyliberalen (som är Frihetsfrontens medlemstidning) men den har visst levt kvar på Internet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela