Alyssa Douglas ogenomtänkta tweet
Alyssa Douglas ogenomtänkta tweet

16-åring utreds efter Obama-mordhot på Twitter

"Någon borde mörda Obama... typ så snart som möjligt". Så skrev tonåringen, som nu utreds av amerikanska Secret Service.


OHIO. Om du bor i USA bör du iaktta försiktighet med mordhoten på Twitter. Det får 16-årige Alyssa Douglas, som i slutet av förra veckan riktade ett frustrerat dödshot mot president Barack Obama, erfara. Inte bara på grund av att hon väckte arga känslor på Twitter, utan också för att amerikanska säkerhetstjänsten Secret Service nu utreder om det hon gjorde var ett lagbrott. Allt enligt Daily Dot.

I Sverige är det dock inte lika lätt att åka dit för mordhot mot politiker på Twitter. Det säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik, till Nyheter24.

– Min bedömning är att det inte hade rört sig om olaga hot. Det verkar inte ägnat att inge personen i fråga allvarlig fruktan. Sen är det klart att SÄPO kanske tittar närmare på dig om du hotar politiker på Twitter, men det är inget direkt brott.

Så är det fritt fram att mordhota Fredrik Reinfeldt på Twitter?

– Nja, man granskar ju varje enskilt fall. Kan det tas på allvar, det vill säga om man tror att personen som uttalar hotet verkligen kommer göra något av det, kan det vara brottsligt. Men ett hot uttalat i ren frustration utan någon verklighet bakom är bara smaklöst, inte olagligt. Allt som är olämpligt är ju inte straffbart, avslutar Daniel Westman.

Både tweeten och Alyssa Douglas twitterkonto har sedermera raderats.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!