Fredag 24 Sep
Stockholm

Talibaner låtsas vara tjejer på Facebook - lurar soldater

Talibaner har börjat lura soldater genom att skapa Facebookprofiler med snygga tjejer. Obs! Montage.
1 av 2
Talibaner har börjat lura soldater genom att skapa Facebookprofiler med snygga tjejer. Obs! Montage. Foto: SCANPIX / Stella Pictures / Montage
Arkivbild på talibansoldater i Afghanistan från 2006.
2 av 2
Arkivbild på talibansoldater i Afghanistan från 2006. Foto: ALLAUDDIN KHAN / AP / SCANPIX

Nu varnas soldater i Afghanistan för talibanernas nya vapen. Genom att bli vän på Facebook skaffar de sig värdefull information som de sedan kan använda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Jobbar på nya riktlinjer

Det australiensiska försvaret håller på att arbeta på en ny policy för hur soldater ska få använda sociala medier. De nya riktlinjerna beräknas vara klara vid jul.

KABUL. Australiensiska soldater har fått en viktig varning från landets militära ledning. De ska vara ytterst försiktiga när de blir vän med "attraktiva kvinnor" på Facebook. Bakom bilden på en snygg tjej kan det sitta en taliban med minst sagt onda avsikter.

Enligt news.com.au har talibanerna börjat skapa fejkprofiler för att skaffa sig värdefull information och spionera. Varningen gäller därför även soldaternas familj och vänner. All information de delar med sig av kan utnyttjas.

"Allt för många lägger upp information"

Det farliga med sociala medier har påpekats i en intern rapport redan i mars men den har inte följts eller hörsammats förrän nu. Vissa soldater ville till och med förbjuda sociala medier helt i samband med att rapporten föredrogs.

– Jag ser allt för många som lägger upp information och bilder som kan identifiera vilken enhet de tillhör och var de tjänstgör, sa en av dem enligt news.com.au.

Denna månad dödades tre australiensiska soldater inne i en av landets militärbaser i Afghanistan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela