Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks undrar "varför folk hatar Sverige" - får svar av svenskar

- 15/09/2012, 23:58 -
Varför hatar folk Sverige? Jo, nu ska ni höra...
1 av 2

Varför hatar folk Sverige? Jo, nu ska ni höra...

Några tweets från trenden
2 av 2

Några tweets från trenden

En svenskhatsfråga från Wikileaks officiella Twitter-konto, och lördagskvällen sattes i brand. Läs om helgens stora nätsnackis redan nu.

TWITTER. Lördagkvällar är traditionellt inte en särskilt bra tidpunkt för samtal på Twitter. Kvällen den 15:e september blev ett undantag. För dåexploderade svenska Twitter i aktivitet, efter att Wikileaks twittrat denretoriska frågan: "Varför hatar folk Sverige?”.

Det hela började med en länk till undersökningssidanAmplicate, där folk kan rösta på om de hatar eller älskar olika ting ellerföreteelser. Wikileaks, som länge diskuterat nackdelar kring Sverige medanledning av våldtäktsanklagelserna mot Assange, länkade till enomröstning om vilket europeiskt land som var mest älskat, och påpekade attSverige tillsammans med Storbritannien fått störst andel hat-röster. Sverigeär älskat av 73 % av de som röstat, och hatat av resten, och Storbritannien harfått nöja sig med 68 % kärlek där resterande 32 % hatar dem. Detta med ettunderlag på drygt 26 000 röstande. Det mest älskade landet är i skrivande stundItalien, med hela 95 % kärleksröster.

Därefter twittrade Wikileaks ut frågan ”Why do people hateSweden?”, länkat till en sida på Amplicate där en handfull personer (varavflertalet faktiskt gillar Sverige) svarat på frågan. Konstkritikern Jenny MariaNilsson såg tweeten, och förde den skämtsamt vidare till sina följare medhashtaggen #whydopeoplehatesweden tillagd. Många uppmärksammade tweeten, bland andra juristen Mårten Schultz som just nu hanterar det omtvistade @sweden-kontot, och därmed föddes en trend. Hundratals personer har vid tidpunkten för denna artikels publicering skrivit mer eller mindre ironiska tweets om varför Sverige som land är så oerhört hatat.

"I den bortre gränsen av fånigt"

– Det var öppet mål. Det gick inte att motstå. Jag förstodomedelbart potentialen, för det här är precis den typen av humor som svenskarhar, säger Nilsson till Nyheter24. Hon såg humor i det hela, och eftersom den var ironiskoch självdistanserad tänkte hon att den passade den typiske svensken väl. Hon har inget emot att Wikileaks säger vad de tycker om Sverige,men hon kände ändå att det här var ”i den bortre gränsen av fånigt”.

– Vi är inte något perfekt land, men de flesta svenskar somär utan foliehatt ser ändå att just det där faktiskt bara är löjligt.

– Men hade inte jag startat hashtaggen så hade någon annangjort det. Flera hade redan börjat skämta om det, såg jag, bland annatledarskribenten för Dagens Nyheter, Erik Helmerson. Det var inte heller jag somgjorde det så roligt som det sedan blev. Jag är i själva verket rätt sorgsenöver hela affären som den nu börjat se ut, med den konflikt som uppstått och demyter som spridits om Sverige.

Bland bilderna ovan kan ni se fyra av Nyheter24 handplockade tweets från hashtaggen #whydopeoplehatesweden. Wikileaks, som i mars på SVT Debatt deklarerade att de inte tänkte "smutskasta Sverige", har ännu inte kommenterat skämtandet.