Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordkorea hånar fiendegrannen - i äkta Gangnam-stil

Nu kommer Nordkorea med en egen hån-version...
1 av 2

Nu kommer Nordkorea med en egen hån-version...

uriminzokkiri.com

...av den populära sydkoreanska hitten Gangnam Style
2 av 2

...av den populära sydkoreanska hitten Gangnam Style

youtube.com

Nyheter | 25/09/2012 14:57

Den sydkoreanska poplåten Gangnam Style har tagit världen med storm. Men nu använder Nordkorea den för att häckla landets ledare.

NORDKOREA. K-pophiten Gangnam Style, sjungen och dansad till av densydkoreanske artisten Psy, gick häromdagen om den tillika enorma succén Call Me Maybe i antal visningar på Youtube. Med sina 272 miljoner visningar har denvisserligen 500 miljoner visningar kvar till världens mest sedda Youtube-klipp,vilket enligt Read Write Web är en Justin Bieber-låt, men populariteten har ändå varit anslående.

– Gangnam Style ses av många som den koreanska popmusikensslutgiltiga genombrott i världen, och Sydkorea sätter internationell PR ochpromotion mycket, mycket högt på agendan, berättar Svenska Dagbladets BenjaminKatzeff Silberstein för Nyheter24.

High five då, Sydkorea. Enligt Youtube Trends har Gangnam Styleefter bara två månader online fått en genomsnittslig visningssiffra på sexmiljoner per dag, något som slår Call Me Maybe’s 1,5 miljoner per dag medhästlängder. Överallt har parodier och hyllningar dykt upp, och i helgenanordnades en flash mob i Stockholm där över 400 personer dök upp för atttillsammans härma Psys karaktäristiska dans.

Nordkorea tassar ut på nätet

Framgången till trots kunde man föreställa sig att någraländer skulle gå helt oberörda förbi Gangnam Style. Den mest självklarakandidaten på den listan är Nordkorea, Sydkoreas repressiva granne som tackvare sina exotiska tillvägagångssätten för att förtrycka folket ofta hamnar pålöpsedlarna. Trots att landets ledare, Kim Jong-unnyligen börjat ta initiativ som kan tolkas som försiktiga inviter mot västvärlden är Nordkorea fortsattmycket slutet, och enligt Wikipedia har landet bara ett hundratal aktivanätanvändare.

– Nordkorea har ganska nyligen börjat använda internet somkommunikationskanal mot omvärlden. Regimen driver ett flertal webbsajter ochhar en egen youtube-kanal och ett twitterkonto, men vanliga medborgare har istort sett ingen internettillgång alls, säger Benjamin Katzeff Silberstein somintresserat sig för landet länge och tillsammans med Villy Bergström skrivitboken "Bilder från Nordkorea".

Det fåtal som ändå är uppkopplade har nu en ny nätsensationatt hurra över, och den är direkt inspirerad av Gangnam Style. Skillnaden äratt filmen, som går att se på en av Nordkoreas officiella propagandahemsidor men också på Youtube, inte alls är särskilt rolig. Mot en svart bakgrund passerar några textrader ochen och annan photoshoppad figur, allt till tonerna av en gammal jazzlåt. KatzeffSilberstein säger att filmen riktas mot det konservativa partietspresidentkandidat i Sydkorea, Park Geun-hye.

Kritiserad toppolitiker i korshåret

– Hon är dotter till en av Sydkoreas mest kontroversiellamilitärdiktatorer och har ofta beskyllts för att ha intagit en ursäktandeattityd gentemot hans brutala övergrepp mot meningsmotståndare. Filmen drivertesen att Park Geun-hye inte alls tagit avstånd från diktatur och förtryck,utan egentligen tycker att den icke-demokratiska konstitutionen som hennes farupprättade, kallad ”Yushin”, var toppen. Den avslutas med att meningen:"Nanun Yushin-styleida" = "Jag är Yushin-style" dyker upp - en klarreferens till Gangnam Style.

Emellanåt fladdrar bilder från våldsamma demonstrationerförbi i bakgrunden, något som enligt Katzeff Silberstein pekar på förtrycket iSydkorea under militärdiktaturerna. Han tror också att filmen huvudsakligenriktar in sig på en sydkoreansk publik, och att den slår en på en bild somfinns i landet av Park Geun-hye som en apologetisk diktator.

– I detta fall är Nordkoreas propaganda faktiskt inte heltutan grund, samma kritik har varit vanligt förekommande i den sydkoreanskadebatten. Men det är klart, det är märkligt att Nordkorea beskyller andra förbrist på demokratiskt patos...

Oklart vems idé

Vems initiativ filmen frånbörjan är går inte att säga klart, enligt Katzeff Silberstein, men han föreslåratt den kan komma ifrån en hyfsat hög tjänsteman inom partiets propagandaenhet.För trots att Nordkoreas folk inte ges tillgång till lolcats och Youtube-videorinnebär det inte att dess ledarskikt är ute och cyklar.

­– Man ska ha klart för sigatt Nordkoreas högre politiska skikt alls inte är bortkopplade från omvärlden,de har god koll på vad som sker i världen utanför och på internet, och att deföljer internationella medier råder inget tvivel om, avslutar Benjamin KatzeffSilberstein till Nyheter24.