Stockholm

Hur smygtagna nakenbilder ledde till fullskaligt nätkrig

En soppa av nakenbilder, fiendeskap och uthängningar
1 av 2
En soppa av nakenbilder, fiendeskap och uthängningar. Foto: Montage
Adrian Chen på Gawker tycker inte om Reddit
2 av 2
Adrian Chen på Gawker tycker inte om Reddit. Foto: Gawker

En uppmärksammad nätsida där smygtagna nakenbilder delas har lett till fullskaligt nätkrig. Och det verkar inte lugna ner sig någon gång snart.


Läs mer
Reddit och /r/sweden

Reddit är en social länktipsningssida där innehållet bestäms av användarnas röster. Den startades 2005, men har sedan den gick segrande ur en kamp mot konkurrenten Digg.com växt stort och blivit en av nätets viktigaste förstasidor. /r/sweden är dess svenska underforum med över 9 000 användare.

REDDIT. Den sociala länktipsningssidan Reddit uppmärksammas ofta fördess användares filantropi och förmåga att sätta saker på nätets agenda. Mendet finns en baksida av myntet. Sidan är uppbyggt av tusentals subforum, somalla kan skapa, och några av dem är mer ljusskygga än andra. Som t.ex. de delardär smygtagna bilder på kvinnor läggs upp och delas.

I mitten av september, när paparazzibilder på hertiginnan Catherine av Cambrigde iett ögonblick av relativ nakenhet började cirkulera imedier, sattes strålkastarljuset på en sysselsättning som på nätet alltså varitutbredd länge. Varför gör man så här?

Som andra har poängterat är det inte på grund av någonbrist på bröstbilder på internet, utan det har i stället med en familjärkombination av begär och förnedring att göra. Det finns ett intresse inte baraför att se bröst, utan för att se alla bröst, och i den också en idé attkvinnokroppar är tillgängliga för alla att beundra och häckla,” skrev KiraCochraneGuardian och konstaterade att paparazzikulturen med smartphones och internet blivitfolklig.

Creepshots

Creepshots heter ett av de subforum på Reddit som längesysslat med det Catherines smygfotograferande betraktare gjorde, fast medvanliga civila kvinnor som mål och nätet som medel. Man försvarar sig därifrånmed att fotograferande av medmänniskor på allmän plats inte är olagligt, ochatt kvinnorna som avbildats visste att den risken fanns. Och som Cochraneskriver ovan är just ovetskapen att kvinnorna fotograferas en av de viktigasteingredienserna.

Om en person poserar för eller är medveten om att en bild tasslutar den vara en creepshot. En creepshot fångar den naturliga, råa sexighetenhos subjektet helt utan deras fåfänga försök att göra sig till för kameran. Detär essensen i ett creepshot, vad som gör dem värda att bry sig om och skälettill att detta subforum ens existerar,” beskrev en moderator fenomenet enligt WebProNews

Kritiken har haglat mot Creepshot, inte minst när en lärarei slutet av september enligt Fox News förlorade jobbet efter att ha bidragit med bilder, bland annat på sinaminderåriga elever, till forumet. Även på hemmaplan motarbetas forumet.Underforumet Shit Reddit Says, mestadels befolkat av feminister ochantirasister som aktivt motarbetar alla sorters minoritetsförtryck på Reddit,har initierat projektet Panda som går ut på att befria forumet från sexism ochbarnporr. Underforumen för smygtagna bilder är ett av projektets främstamåltavlor.

Adrian Chen och Gawker

Samtidigt har Reddit fiender också ute i media. SkribentenAdrian Chen på nyhetssidan Gawker har, med grund i olika personliga konflikter,länge kritiserat länktipsningssidan för allt mellan maktgalenskap ochkonspirationskättja. Minsta misstag från någon del av det enorma forumet, somenligt Daily Dot har 35 miljoner unika besökare i månaden, och Chen rapporterar om det. Jezebel,en feministisk systersida till Gawker, har samma koll på Reddit men med fokuspå kvinnofientliga och rasistiska tendenser.

Under natten till torsdagen brakade så alla dessa olikadelar av internet samman i ett jättekaos som ännu inte är helt utrett. AdrianChen kontaktade användaren Violentacrez, som legat bakom och modererat flera avde kritiserade smygbildsunderforumen, och berättade att han tänkte gå ut med enstörre artikel där Violentacrez namngavs och pekades ut som snuskhummer. Av vadsom i nuläget verkar som en slump inträffade detta ungefär samtidigt som enanonym grupp kontaktade moderatorn CreeperComforts, som har liknande bakgrundmed fingrarna i många tveksamma syltburkar, och hotade gå ut med hans identitetom han inte omedelbart stängde ner Creepshots.

Vänligen försök inte förneka din identitet. Vi har massorav bevis som styrker att du är den vi tror du är. Städa upp den röra du ställttill med, ändra på ditt beteende och gå vidare med ditt liv,” skrev den anonymaavsändaren enligt en skärmdump publicerad på Reddit.

Predditors

De som låg bakom hotet mot CreeperComforts verkar inte halegat på latsidan, för medan detta pågick på Reddit började en Tumblr-bloggcirkulera på Twitter. Den hette Predditors, en anspelning på det engelska ordetför jagande och köttätande djur, och innehöll information om en rad olikamedlemmar av Creepshot, uthängda med namn och bild. Till Jezebel sägerskaparen av Predditors att det är en rimlig hämnd.

– Reddits försvar av Creepshot är att deras handlingar ärtekniskt lagliga, så då gör jag också något som är tekniskt lagligt men somresulterar i konsekvenser för Creepshots-medlemmarnas handlingar. De härjävlarna tror de kan komma undan med sitt beteende helskinnade, vilket är ettav skälen till varför sexuellt våld är så vanligt världen över.

Allt verkar ha gått som planerat för insatserna motsmygfotodiggarna. Både Violentacrez och CreepyComforts har raderat sinaanvändare och på torsdagseftermiddagen var underforumet Creepshots borttagenoch dess innehåll raderat. Men Tumblr-bloggen Predditors försvann också, varförär ännu okänt. Ingen vill dock kännas vid utpressningshotet mot CreepyComfortssom ledde till Creepshots nedtagning, inte ens användarna av Shit Reddit Says.

Gawkerlänkar

Adrian Chens jakt på Violentacrez har å sin sida lett tillatt flera stora underforum på Reddit totalförbjudit alla länkar till Gawker. Ien tråd i politikforumet politics förklarar en moderator att hot om läcktaidentitetsuppgifter är oacceptabla på forumet.

Vi ställer upp gratis för att göra Reddit till en bättreplats för användarna, och borde inte behöva bli trakasserade och hotade för det(…) Reddit slår sig på bröstet för att ha ett underforum för allt, och oavsetthur mycket någon misstycker med vad en annan är intresserad av är det ingetskäl att hota dem,” skrev moderatorn.

Adrian Chen svarade med att på Twitter hota allaReddit-användare som faktiskt länkade till någon av hans artiklar med stämning.

https://twitter.com/AdrianChen...

På torsdagseftermiddagen dök ett antal nya underforum förpostningar av smygtagna nakenbilder upp, och flera inlägg som uppenbarligeninnehöll sparat material från Creepshots radades upp framför besökaren. Enligtmoderatorn POTATO_IN_MY_ANUS har dessutom en av de medlemmar som hängdes ut iJezebels bloggpost om Creepshots sedan publiceringen i går blivit attackeradoch misshandlad. Och då har inte ens Adrian Chens omsusade text därViolentacrez ska hängas ut publicerats än.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.