Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur smygtagna nakenbilder ledde till fullskaligt nätkrig

En uppmärksammad nätsida där smygtagna nakenbilder delas har lett till fullskaligt nätkrig. Och det verkar inte lugna ner sig någon gång snart.

1 av 7

En soppa av nakenbilder, fiendeskap och uthängningar

2 av 7

Ett av Reddits underforum för smygtagna nakenbilder

3 av 7

Användare av underforumet hängdes ut på en Tumblr-blogg

4 av 7

Under hot om uthängning valde vissa prominenta användare att radera sina konton

5 av 7

En av de uthängda medlemmarna

6 av 7

Adrian Chen på Gawker tycker inte om Reddit

7 av 7

Inte Jezebel.com heller

REDDIT. Den sociala länktipsningssidan Reddit uppmärksammas ofta för dess användares filantropi och förmåga att sätta saker på nätets agenda. Men det finns en baksida av myntet. Sidan är uppbyggt av tusentals subforum, som alla kan skapa, och några av dem är mer ljusskygga än andra. Som t.ex. de delar där smygtagna bilder på kvinnor läggs upp och delas.

I mitten av september, när paparazzibilder på hertiginnan Catherine av Cambrigde i ett ögonblick av relativ nakenhet började cirkulera i medier, sattes strålkastarljuset på en sysselsättning som på nätet alltså varit utbredd länge. Varför gör man så här?

Som andra har poängterat är det inte på grund av någon brist på bröstbilder på internet, utan det har i stället med en familjär kombination av begär och förnedring att göra. Det finns ett intresse inte bara för att se bröst, utan för att se alla bröst, och i den också en idé att kvinnokroppar är tillgängliga för alla att beundra och häckla,” skrev Kira CochraneGuardian och konstaterade att paparazzikulturen med smartphones och internet blivit folklig.

Creepshots

Creepshots heter ett av de subforum på Reddit som länge sysslat med det Catherines smygfotograferande betraktare gjorde, fast med vanliga civila kvinnor som mål och nätet som medel. Man försvarar sig därifrån med att fotograferande av medmänniskor på allmän plats inte är olagligt, och att kvinnorna som avbildats visste att den risken fanns. Och som Cochrane skriver ovan är just ovetskapen att kvinnorna fotograferas en av de viktigaste ingredienserna.

Om en person poserar för eller är medveten om att en bild tas slutar den vara en creepshot. En creepshot fångar den naturliga, råa sexigheten hos subjektet helt utan deras fåfänga försök att göra sig till för kameran. Det är essensen i ett creepshot, vad som gör dem värda att bry sig om och skälet till att detta subforum ens existerar,” beskrev en moderator fenomenet enligt WebProNews

Kritiken har haglat mot Creepshot, inte minst när en lärare i slutet av september enligt Fox News förlorade jobbet efter att ha bidragit med bilder, bland annat på sina minderåriga elever, till forumet. Även på hemmaplan motarbetas forumet. Underforumet Shit Reddit Says, mestadels befolkat av feminister och antirasister som aktivt motarbetar alla sorters minoritetsförtryck på Reddit, har initierat projektet Panda som går ut på att befria forumet från sexism och barnporr. Underforumen för smygtagna bilder är ett av projektets främsta måltavlor.

Adrian Chen och Gawker

Samtidigt har Reddit fiender också ute i media. Skribenten Adrian Chen på nyhetssidan Gawker har, med grund i olika personliga konflikter, länge kritiserat länktipsningssidan för allt mellan maktgalenskap och konspirationskättja. Minsta misstag från någon del av det enorma forumet, som enligt Daily Dot har 35 miljoner unika besökare i månaden, och Chen rapporterar om det. Jezebel, en feministisk systersida till Gawker, har samma koll på Reddit men med fokus på kvinnofientliga och rasistiska tendenser.

Under natten till torsdagen brakade så alla dessa olika delar av internet samman i ett jättekaos som ännu inte är helt utrett. Adrian Chen kontaktade användaren Violentacrez, som legat bakom och modererat flera av de kritiserade smygbildsunderforumen, och berättade att han tänkte gå ut med en större artikel där Violentacrez namngavs och pekades ut som snuskhummer. Av vad som i nuläget verkar som en slump inträffade detta ungefär samtidigt som en anonym grupp kontaktade moderatorn CreeperComforts, som har liknande bakgrund med fingrarna i många tveksamma syltburkar, och hotade gå ut med hans identitet om han inte omedelbart stängde ner Creepshots.

Vänligen försök inte förneka din identitet. Vi har massor av bevis som styrker att du är den vi tror du är. Städa upp den röra du ställt till med, ändra på ditt beteende och gå vidare med ditt liv,” skrev den anonyma avsändaren enligt en skärmdump publicerad på Reddit.

Predditors

De som låg bakom hotet mot CreeperComforts verkar inte ha legat på latsidan, för medan detta pågick på Reddit började en Tumblr-blogg cirkulera på Twitter. Den hette Predditors, en anspelning på det engelska ordet för jagande och köttätande djur, och innehöll information om en rad olika medlemmar av Creepshot, uthängda med namn och bild. Till Jezebel säger skaparen av Predditors att det är en rimlig hämnd.

– Reddits försvar av Creepshot är att deras handlingar är tekniskt lagliga, så då gör jag också något som är tekniskt lagligt men som resulterar i konsekvenser för Creepshots-medlemmarnas handlingar. De här jävlarna tror de kan komma undan med sitt beteende helskinnade, vilket är ett av skälen till varför sexuellt våld är så vanligt världen över.

Allt verkar ha gått som planerat för insatserna mot smygfotodiggarna. Både Violentacrez och CreepyComforts har raderat sina användare och på torsdagseftermiddagen var underforumet Creepshots borttagen och dess innehåll raderat. Men Tumblr-bloggen Predditors försvann också, varför är ännu okänt. Ingen vill dock kännas vid utpressningshotet mot CreepyComforts som ledde till Creepshots nedtagning, inte ens användarna av Shit Reddit Says.

Gawkerlänkar förbjuds

Adrian Chens jakt på Violentacrez har å sin sida lett till att flera stora underforum på Reddit totalförbjudit alla länkar till Gawker. I en tråd i politikforumet politics förklarar en moderator att hot om läckta identitetsuppgifter är oacceptabla på forumet.

Vi ställer upp gratis för att göra Reddit till en bättre plats för användarna, och borde inte behöva bli trakasserade och hotade för det (…) Reddit slår sig på bröstet för att ha ett underforum för allt, och oavsett hur mycket någon misstycker med vad en annan är intresserad av är det inget skäl att hota dem,” skrev moderatorn.

Adrian Chen svarade med att på Twitter hota alla Reddit-användare som faktiskt länkade till någon av hans artiklar med stämning.

https://twitter.com/AdrianChen/status/256244092974022657

På torsdagseftermiddagen dök ett antal nya underforum för postningar av smygtagna nakenbilder upp, och flera inlägg som uppenbarligen innehöll sparat material från Creepshots radades upp framför besökaren. Enligt moderatorn POTATO_IN_MY_ANUS har dessutom en av de medlemmar som hängdes ut i Jezebels bloggpost om Creepshots sedan publiceringen i går blivit attackerad och misshandlad. Och då har inte ens Adrian Chens omsusade text där Violentacrez ska hängas ut publicerats än.

Mer:

Det nygamla sättet att läcka porrbilder