Thomas Böhlmarks klappturks-tweet.
Thomas Böhlmarks klappturks-tweet.

Tyvärr, Centern i Västerås, en god tanke räcker inte hela vägen

Centerpartiet i Västerås vill K-märka platsen där Skogsturksfilmen spelades in. Fin tanke, tycker Jack Werner, men resten håller inte alls.


"Too Serious"

Originaltitel på filmen med skogsturken var ”Too serious”. På Flashback togs den emot med glädje och uttrycket ”skogsturk” myntades. Resten är historia – skogsturken och de två frisbeekastande killarna har sedan dess varit uppe i riksmedia och blivit en nationell kulturell referenspunkt.

I kväll klockan 19 sker en omröstning i Västeråskommunfullmäktige om huruvida platsen där Youtube-filmen Skogsturken spelades in ska K-märkas. Centerpartiets lokala avdelning,som står bakom idén, skriver i sin motion att kulturen varken integrerat elleruppmärksammat Skogsturken – som man kallar ”Sveriges största internetfenomengenom tiderna” - och att det därför är viktigt att upphöja det till ettofficiellt erkänt tidsdokument. Det här är ett oväntat och nytänkande initiativ. Tråkigt bara att det är så fullkomligt ogenomtänkt.

Som Ajour-skribenten Emanuel Karlsten signalerar i en frågatill Centerns politiska sekreterare i Västerås, Mikael Palmqvist, doftar helaidén för det första lite populism. Man kan ju föreställa sig hur oemotståndligt ovanligt ochfräscht det måste ha känts när motionen skissades på. Men Palmqvist slår ifrånsig och hävdar att förslaget går i linje med deras tidigare aktivitet - att ”prövagrafitti [sic!] här i stan och lyfta fram de lokala människornas initiativkraft”.Jag är osäker på kopplingen mellan internet och graffiti, annat än att båda tvånågot träigt ofta framställs som kidsens subversiva tidsfördriv, men i övrigtköper jag förklaringen. Det finns nog god vilja bakom idén.

Men särskilt bra är den däremot inte. Den26 augusti diskuterade jag de direkt rasistiska elementen i fenomenetSkogsturken, med anledning av att M-ledamoten Thomas Böhlmark hade kallatS-politikern Nalin Pekgul för ”klappturk”. ”Uttrycken som fötts ur filmen påfrisbeeolyckan är inte sällan nedsättande, ofta hjärtlöst. På samma sätt som engång Jelal Hashimi, som skogsturken heter på riktigt, reduceras Nalin Pekgulned till en rasistisk klyscha, en korkad invandrare,” resonerade jag då. Centerpartiet verkar förstulet hålla med - de nämner inte ens ordet "skogsturken" i sin motion.

Min syn har inte förändrats. Ordet skogsturk används oftasom referens till myten om invandraren som korkad och våldsam, något man barabehöver en googling för att se. Att utmåla det som äktsvensk och viktig kulturär inte bara problematiskt, det är också otidsenligt. Håll i minnet att jaguppskattar händelsens strikt för dess betydelse för den svenska nätkulturen –jag bara pekar på att den inte på något sätt är oproblematisk, och att det kanvara vettigt att hitta en bättre kandidat om man ska K-märka nätkulturen.

För gudarna ska veta att fler alternativ finns.Centerpartiet i Västerås visar paradoxalt upp en stor nätanalfabetism när manlyfter Skogsturken som Sveriges största nätfenomen någonsin. Visst, det kanskeär den virala svenska Youtube-film som fått mest medieexponering här i landet,men att mäta nätkulturell betydelse i tidningsurklipp är en självmotsägelse.

Istället kan man till exempel jämföra i resultat på enGoogle-sökning. Och gentemot skogsturkens 174 000 resultat framstår tillexempel den svenska bubbelgumshitten Caramelldansen, (nästan 2,7 miljoner sökresultat), som 2006 blev en jättetrend på amerikanska och asiatiska nätforum, som enmegakändis i jämförelse. Jämför man istället i antal visningar på Youtube ärEva Nazemson, programledare som kräktes i det direktsända teveprogrammet Nattliv, med sina 5,6 miljoner visningar en långt större kändis än Skogsturkenoch hans magra 2,8 miljoner visningar. Ja, till och med den urgamlamemklassikern ”snel hest” - som serverar Google-besökaren 260 000 resultat - känns som en mer aktuell kandidat.

Skogsturken är alltså inte Sveriges största internetfenomennågonsin. Men kan, som Centerpartiet i sin motion hävdar, en utmärkning avplatsen där filmen spelades in ändå göra nytta för turismen i Västerås? Minspontana reaktion är ”nja”. I flera år har jag arbetat med att kontakta ochintervjua människor som av olika skäl hamnat i centrum för nätetsuppmärksamhet, och vad som ofta slår mig är hur ointressanta både jag och minaläsare tycker de resulterande texterna är. 

Det är inte helt olikt de intervjuersom görs med människor som vunnit stora belopp på lotto, där man desperatförsöker dra något läsvärt ur tämligen ofascinerande livsöden. Nätkulturenarbetar ofta efter slumpens regler, och när en ingrediens plockats upp från denfysiska världen och implementerats i ett mem så följer intresset med. Det ärfilmen, det element som spridits, remixats och blivit en referenspunkt, som ärintressant. Möjligheten att besöka platsen där en frisbee kastades en sommardag2003 kommer sannolikt inte dra några folkmassor.

Jag uppskattar alltid initiativ som görs för att lyfta deenastående, dynamiska och revolutionerande kulturyttringar som dagligen görs på internet. Men i motsats till vad Centerpartiet i sin motion hävdar – att ”kulturensuppgift att illustrera våra livsstilsmönster och levnadsförändringar har heltgått bet gällande internets inverkan på oss” – ser jag nätet och kulturenkorsbefruktas dagligen. 

Mange Makers succélåt Fest hos Mange, född på Youtube,sålde platina förra hösten. Bianca Kronlöfs satiriska karaktär ”Snubben”, föddpå Youtube, har triumferat på teaterscener landet runt. Och Skogsturken, föddpå Youtube, har parodierats såväl i teveprogram som på scen. Nätet är inte längre en separat verklighet. Eventuella vattentäta skott finnsinte längre emellan de tu, annat än i vissa betraktares ögon. 

Jag ser den goda viljan i Centerpartiets förslag, det gör jag. Jag förstår också viljan att gräva där man står - Västerås-politiker kan inte gärna K-märka Sergels torg, där delar av Fest hos Mange spelades in. Men det är å andra sidan de enda förmildrande omständigheter jag ser. I övrigt är förslaget oinitierat, okunnigt, okonstruktivt och ogenomtänkt. Den kultur som finns och ständigt utvecklas på nätet behöver nog bli mer åskådliggjord, då den rymmer såna oerhörda möjligheter för vem som än vill delta - men inte så här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!