Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sex, leksaker och SD på semester - här är veckans hetaste tweets

- 30/11/2012, 15:09

Nyheter24

Varje fredag listar Nyheter24 några av veckans mest omtalade och retweetade tweets. Här är den sjätte laddningen - och den har allt från tårar till betyg.

10. @hannarasmuson tycker fel dag vann

Bullar är goda. Våld är fel. Det är två enkla slutsatser som de flesta kan hålla med om. Men vilket ställningstagande är värt mest uppmärksamhet? Tja, om twittraren Hanna Rasmuson har rätt i sin iakttagelse är det i alla fall bullarna som får strålkastarljuset. En enkel googling verkar också backa upp det hon säger - "kanelbullens dag" har hela 376 000 resultat, medan "dagen för avskaffande av våld mot kvinnor" får nöja sig med 18 800. Är bullar verkligen SÅ goda?

9. @MartenMichanek kommer med en banbrytande idé

Läx-rut har diskuterats på denna sida förut, då med anledning av en uppretat tweet signerad Isobel Hadley-Kamptz. Den här gången har svenska Twitter tagit en annan form av missnöjesyttring till sitt hjärta - nämligen en sarkasm. Mårten Michanek ser nämligen det föreslagna avdraget som början på något revolutionerande, spännande och nyskapande. Namnförslaget "skola" låter helt rätt. Han måste ha gjort sin läxa.

8. @Unprastmalmo vill göra något åt prästernas motion

Universitetskyrkan i Malmö har med sitt frispråkiga och alerta Twitter-konto gjort en smärre succé på nätet, och fingertoppskänslig som man är kastar man sig även i skoldebatten som alltså just nu rasar. 245 retweets senare står det klart att inlägget blivit veckans åttonde hetaste. Vad det fromma gänget behöver just en tjockmatta och trälim till är oklart, men som följaren Henrik Mattison föreslår: 

7. @hellstromquotes, snyft

Håkan Hellström har skrivit många låtar som folk i sina mest känslomässigt omvälvande år uppskattar och kan relatera till. Det blir helt enkelt många trasiga själar med ljumma ölburkar på sena utomhusfester. När så ett Twitter-konto upprättas för att servera följarna med citat ur hitsen blir det en given succé, så även ovanstående korta hälsning.

6. @MrBreitholtz pekar på en uppenbar meningsskiljaktighet

Ja, även denna vecka har präglats av sverigedemokratiska klavertramp. Riksdagsledamot Lars Isovaara slutade vara riksdagsledamot efter att hans väska slutade vara stulen, och han själv fortsatte med att vara rasist. Men uppenbarligen går åsikterna isär i det nolltolererande partiet om vad rasism egentligen är, något som skivbolagsmogulen Daniel Breitholtz tyckte var konstigt. Och över 300 personer höll med tillräckligt för att trycka retweet.

5. @FreudianDelight beskriver vad som är fel leksak för vilket barn

Efter att en könsneutral leksakskatalog lanserats i Sverige spred sig nyheten snabbt utanför rikets gränser, och resulterade i många glada kommentarer på t.ex. Jezebel samt ett antal negativa på t.ex. Daily Mail. Eftersom genusdiskussioner på nätet alltid förväntas väcka arga reaktioner är det lätt att gissa på vilka reaktioner som återrapporterades av svensk media - de sistnämnda. Med anledning av den konflikten tog twittraren Ambivalent Kjoltyg tillfället i akt att visa vad leksakers lämplighet avgörs av. Inte sexleksaker, vill säga.

4. @BajenFans påminner om vad som egentligen kostar pengar

Hammarbysupportrarnas officiella Twitter-konto noterade att stekare med knytnäven i luften är farligare än ett bengalviftande fotbollsfan. Andra supportrar hakade givetvis på nyheten och skickade den vidare till sina följare. Supporter till supporter - lag till lag. Nu vet hela idrottsverige att det är housemusiken som är död, inte fotbollen.

3. @wernbloom avslöjar ett olämpligt språk för barn

Apropå barn och lämpliga saker upptäckte fotbollsspelaren Pontus Wernbloom, som tidigare har spelat i Holland, att landets barnböcker förmodligen inte är tänkta att läsas högt på svenska. Om man inte vill börja tidigt med ocensurerad sexundervisning alltså. Över 500 personers retweets räckte för att Wernbloom skulle ta platsen som veckans tredje hetaste tweet.

2. @annelienystroms läste fel men twittrade rätt

När Annelie Nyström, som med sina sparsamma 239 Twitter-följare måste betraktas som oseedad, drämde till med ovanstående retoriska fråga träffade hon av de över 800 retweetsen att döma helt rätt. Men - hon måste ha läst fel. SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth har nämligen inte varit i Ungern, utan det var Erik Almqvist som tvingades på semester av mediedrevet.

1. @SjogrenAnna ger skolbetygen IG (eller vad det heter nu för tiden)

Inför veckans otvivelaktigt hetaste tweet - hetare än både parodikontot Zlatan Ibrahomovic och författaren Jonas Gardell, som annars brukar prägla listan - ställer sig Nyheter24 en smula frågande. Nästan 1 400 personer har retweetat den twittrande forskaren Anna Sjögren, vilket är en summa över tio gånger så hög som hennes följarantal. Och visst har hon rätt i att skolsystemet är konstigt om ett enda lågt betyg sänker en annars duktig elev - men är detta verkligen en så braskande one-liner? Kanske. Men glöm det. Vi är inte småsinta, utan gratulerar Sjögren varmt till 140-teckensframgången. Även om den är lite lite förvirrande.