Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är alien-dockan som skrämmer nätet

undefined
1 av 3

undefined

Här är huset vars balkong blivit utsuddad på Google street view.
2 av 3

Här är huset vars balkong blivit utsuddad på Google street view.

Dessförinnan såg det ut såhär på samma adress.
3 av 3

Dessförinnan såg det ut såhär på samma adress.

Nyheter | 10/12/2012 14:47

Med jämna mellanrum dyker bilder från Googles kartor upp som verkar föreställa spöken och monster. Den senaste kommer från Frankrike.

Skräckinjagande dockor, nätet och ryktesspridning verkarvara en helig treenighet. I augusti kunde ni på Nyheter24 läsa om hur mysteriet med de mantelbärande skräckdockorna i New Orleans fick sin lösning, och nu hardet hänt igen. Denna gång i staden Nancy, Frankrike.

Idyllisk stad

Med bara något över 100 000 invånare är Nancy en ganskaliten stad, och bilder därifrån visar ett vackert kryll av vita hus medtegeltak i en grönskande, något kullig miljö. Men googlar du på adressen ”8 RueDocteur Grandjean”, centralt placerad i Nancy precis bredvid floden Meurthe,får du ett helt annat intryck:

Stående på balkongen till bostadshuset avtecknar sig enmörk, smal gestalt med förvridna ansiktsdrag och en blick som tycks skära genomdatorskärmen, av en slump fångad av Googles kameraförsedda street view-bil. Omdu börjar kallsvettas och frågar dig själv ”vad sjutton är det där?” är du inteensam. Nätet har i åtminstone ett år kokat av diskussion kring saken.

Aliens och hemligheter

En bloggpost om bilden av Tumblr-användaren Hanging Rock Comicshar fått över 10 000 delningar, och på det ökända foliehattsforumet Above Top Secret föreslår någon att det är en utomjording som fångats av Googles kameror. NärGoogle plötsligt valde att täcka över figuren med ett censurerande blurrundrade många varför, så till exempel Youtube-användaren The Last Centarion

– Varför skulle Google vilja censurera det här… Om det intevar något de ville hålla gömt?

Frågan är fortfarande obesvarad. Ej heller om det var endocka eller en utomjording som stod på balkongen i Nancy är uppklarat. Detbekräftar Inge Haltebourg, anställd på Nancys turistförmedling.

– Jag gick förbi den där adressen i går, och det finns ingetannat än vanliga juldekorationer kvar på balkongen. Ingen figur eller docka.Jag tror dessutom de som bodde där 2008 – när den här bilden togs - har flyttat,berättar hon för Nyheter24.

Hon berättar också att figuren inte känns igen från någon avområdets seder eller traditioner, den är för henne lika obekant som för allaandra.

"Vi vill så gärna se ett spöke"

Ordföranden för riksorganisationen UFO-Sverige, Clas Svahn,är van vid att få se bilder som andra hetsar upp sig över. Han tar den här meden nypa salt.

– Folk älskar att hitta saker först och att dela med sigtill andra som älskar att ge sina tolkningar. Vi vill så gärna se ett spökebland skuggorna och en tomte i ladans vrå, säger han till Nyheter24.

Vad har Google mapsgjort för det folkliga övernaturlighetsletandet?

– Mycket! Även Google Earth. Nu kan var och en bli sin egenIndiana Jones utan att lämna datorn, skojar Svahn och tipsar om den likaledesmystiska googlingen "flying car australia google earth".

Vad det i själva verket var som stod på balkongen den därsommardagen i Frankrike 2008 är alltså fortfarande dolt i skuggor. Det enda somåterstår är bilden på dockan med den onda blicken och de många olika spekulationerna den fött.