Stockholm

Stämd av en viking

Techno Viking och Matthias Fritsch
Techno Viking och Matthias Fritsch. Foto: Montage Youtube/Vimeo

På en gatufest i Berlin klev en bestämd kroppsbyggare in framför en rullande kamera, och skrev in sig i näthistorien. Nu har han stämt konstnären som filmade honom. Nyheter24 berättar historien om Techno Viking.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
"Music from the masses"
Ett av Matthias Fritsch nuvarande projekt heter Music from the masses, och det går ut på att han skapar en musikvideo utan musik i månaden och bjuder in tittarna att själva musiksätta filmerna. Läs mer här.

Om några veckor ska den tyske konstnären Matthias Fritsch pårättegång. Han blev stämd 2009, men det är först nu som processen börjar närmasig sitt slut. Mannen som stämt honom beskriver han som en mer samtida versionav Chuck Norris.

– Chuck Norris är mycket kändare, men de båda anspelar påsamma sak. Stamledaren, överlevaren, de stora legenderna och de stora krigarna.

Undrar du hur denna stora, skrämmande person ser ut? Tyvärr,ingen vet. Senast någon – och det inkluderar Matthias - såg honom offentligt varför 12 år sedan då den filmsnutt som gjorde honom känd spelades in. Filmen somi dag kallas Techno Viking:

Sedan den lades upp på Youtube i oktober 2006 har den fått över 16miljoner visningar. Den finns duplicerad på oräkneliga hemsidor, och har blivitparodierad eller hyllad i tusentals olika former. Techno Viking är en obestridlig del av näthistorien.

Spelades in på Fuckparade

Inget av detta visste Matthias när han vid tvåtiden på eftermiddagen en molnig sommardag 2000 satt med sin kamera på ett bilflak längst fram i den berlinska technodemonstrationen Fuckparade. Han hade varit ett technofan sedan 90-talets början, och var där för att spela ingatuscener. Och plötsligt stegade den blonde jätten in, började läxa upp en stapplande kille och fyrade sedan av en enastående robotdans, allt framför Matthias rullande kamera.

– Jag tyckte mixen av personer var intressant redan innanhan gick fram. Men då blev atmosfären ännu starkare, jag var nästan literädd. Men eftersom situationen kändes ovanlig fortsatte jag filma, berättarhan.

Väl hemma på kvällen tittade han igenom sitt material,och insåg att minuterna med den blonde jätten hade mer potential än allt annat.Han klippte ut snutten, och bestämde sig för att göra den till en del av enserie filmer om kamerans roll i dramaturgin. Året efter fick filmen under titeln ”KNEECAMNo.1” världspremiär på en tysk filmfestival.

– När jag visade den blev publiken helt exalterad, och villese den om och om igen. Jag antar att det var på grund av intensiteten isituationen, säger Matthias.

Trots det goda mottagandet på olika festivaler blev det inte så mycket mer av filmen. Dess vilande tillvaro, uppladdad på Matthias personliga hemsida, fortsatte utan någon större uppmärksamhet fram tills 2006. Då laddade Matthias upp den och några andra filmer på Youtube, en sida som dramatiskt förenklade och accelererade filmkonsumtionen på nätet. Något han själv skulle bli intimt varse om.

Två miljoner visningar på en natt

– Ett och ett halvt år senare började mängder av spanska kommentarer trilla in, berättar Matthias och förklarar att han senare kunnat spåra tittarna till en centralamerikansk porrsida.

Via det 4chan-liknande forumet Forum, där namnet "Techno Viking" skapades efter bara några dagar, spred den sig senare till Break.com och blev känd över natten. Hösten 2007 blev Matthias, som då bodde och jobbade i Hong Kong, medveten om dess oväntade framgång.

– Jag fick ett mejl från någon amerikan jag inte kände, som skrev att två miljoner personer sett den på en natt och att han själv aldrig sett något liknande. 

Frågor om filmen var dokumentär eller fejkad, och om Techno Viking var en skådespelare eller en faktisk festare som bara råkat hamna framför kameran, började ramla in hos Matthias. Teveprogram ville ha med honom och tidningar ville intervjua honom. Men Matthias tackade nej.

– Med filmen ville jag tvinga människor att ta ställning till om de trodde allt de såg eller tvärtom, och om jag hade avslöjat att den var på riktigt hade jag också förstörd dess syfte, resonerar han. Nu, tolv år senare, tycker han inte frågan är viktig längre. Den är helt enkelt bara en del av Techno Vikings historia, fastslår han lakoniskt.

Skapat konstutställning

Remixar fortsätter trilla in från hela världen, och Matthias har skapat både en konstuställning och ett arkiv av alla de kreativa vidareutvecklingar han själv snubblat över. Vissa klipp har han till och med sammanställt i egna filmer.

– Jag tycker memen är knäpp och underhållande, och en ständig påminnelse om att människor där ute har massor av idéer, säger Matthias som inte vill ta på sig hela äran för att ha "skapat" Techno Viking.

– Jag skulle kunna ses som en av de första elementen i en lång kedja. Men han själv är centralare, liksom musiken, anspelningarna på mytologin om vikingar och kroppskulten, samt technokulturen som när filmen kom inte var global än.

Om några veckor möter Matthias den blonde jätten i en rättsal i Berlin. Hans advokater hävdar att Matthias skapat alla olika filmer, bilder och musikstycken, ja hela den mem som bygger på Techno Viking.

– Jag har försökt förhandla med dem men det har inte gått så bra. De vill ha bort allt från internet, och det tror ju jag är omöjligt, suckar Matthias.

– På ett sätt är denna rättegång en intressant twist på den här historian. Något som skapades ur verkligheten blev till ett artificiellt fenomen, för att sedan föras tillbaka till verkligheten i en domstol. Ett slagsmål mellan verkliga och digitala personligheter, funderar Matthias.

Vem är han?

Det enda som aldrig kommit fram under alla dessa år är Techno Vikings identitet, vem den blonde jätten egentligen är. Spekulationerna har varit vilda, namn som Hans Schlepkopper och Keith Jardine har cirkulerat, men varken Matthias eller den blonde jätten själv har avslöjat vem det egentligen är.

– Hans namn har aldrig heller dykt upp i spekulationerna, säger Matthias. Han misstänker att ett offentliggörande av vem han är ändå inte skulle göra något gott. Likt Chuck Norris har Techno Viking slutat vara en fysisk person, och förvandlats till ett fenomen.

– Idén om Techno Viking är väldigt svår att motsvara i verkligheten. Fansen skriver ju att han är gud, att han borde bli president - hur skulle det kännas om du behövde leva upp till det? Dessutom skulle jag aldrig säga vad han heter, eftersom jag vet att han inte själv vill det.

Vill fråga varför

Om den blonde jätten dyker upp i rättsalen i Berlin är det första gången han och Matthias möts på tolv år, sedan den mulna sommardag då filmen skapades. Det ska bli intressant att se hur han ser ut nuförtiden, tycker Matthias. Han skulle vilja fråga den blonde jätten varför han valde att kommunicera via advokater, istället för ansikte mot ansikte.

– Dessutom undrar jag varför han inte tog det som en chans att resa runt, att bli inbjuden till en massa ställen för att prata och framför allt tjäna pengar. Om han hade velat hade han nog kunnat få in en hel del på det här.

Det är en fråga om hur smart man hanterar en situation, säger Matthias med ett trött leende som hörs genom Skype-uppkopplingen.

– Den plattform jag har i dag hade trots allt inte existerat om det inte vore för Techno Viking.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.