En lärare får kritik för att ha uppmuntrat begreppet "blatte-apor". Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
En lärare får kritik för att ha uppmuntrat begreppet "blatte-apor". Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: SCANPIX / Faksimil

Lärare "trött på blatteapor som snattar"

En 51-årig Stockholmslärare gillade och gav uppmuntrande kommentarer till ett inlägg om "blatteapor som snattar". Vd:n: "Ska prata med henne".


STOCKHOLM. Flera har reagerat på att en lärare på ett fristående gymnasium i Stockholm uppmuntrat begreppet "blatteapor" på Facebook. Hon har gillat ett långt inlägg där en person bland annat säger sig vara "gruvlig trött på blatteapor som snattar". Sedan har hon kommenterat med "Word!" och en glad smiley.

Nyheter24 har tagit del av en skärmdump på konversationen. Men den 51-åriga läraren menar att det är en interngrej mellan henne och personen som skrev inlägget.

– Det där är något internt och det handlar väldigt mycket om självironi. Han vänder på begreppen, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är sorgligt att det blir på det här viset. Visst är det farligt att skriva vad som helst på sociala medier. Det där är knappast politiskt korrekt, men jag känner honom.

"Alla kan ju se det på Facebook"

Skolledningen är fåordig. Rektorn meddelar att han också fått skärmdumpen skickad till sig och att han ska prata med läraren när skolan börjar igen på måndagen. Gymnasiets vd tar först avstånd från begreppet, men när han får reda på vilken lärare det rör sig om blir han i stället förvånad.

– Alla kan ju se det på Facebook, även de som inte vet hur de känner varandra. Men jag har jobbat med henne länge och hon legitimerar inga sådana begrepp, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag ska prata med henne om att hon ska tänka på vad hon skriver i alla fall.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!