Alkoholköpen via nätet ökar.
Alkoholköpen via nätet ökar. - Foto: Scanpix / Montage

Spritköpen på nätet ökar kraftigt

Enligt en ny undersökning ökar inköpen av alkohol via nätet. Något som nu får alkoholforskare att vifta med röd flagga.


Riskfyllt dryckesmönster ökar benägenheten

Med ett mer riskfyllt dryckesmönster ökar benägenheten att köpa alkohol via nätet. De som beställer i större utsräckning än personer som inte dricker sig berusade allt för ofta, är de så kallade riskkonsumenterna, skriver Metro.

Under 2008 beställde cirka 28 000 personer alkohol på nätet. Tre år senare, 2011, hade antalet mer än tredubblats till cirka 90 000 personer, skriver Metro.

Även om den totala alkoholkonsumtionen har minskat i Sverige har köpen via nätet ökat och alkoholforskare varnar nu för riskerna.

– I bästa fall är detta en tillfällig liten uppgång och i värsta fall en början på en uppåtgående trend, säger Peter Wennberg, alkoholforskare vid Stockholms universitet, till Metro.

Enligt en ny rapport från universitetet tyder siffrorna för 2012 på en fortsatt hög nivå.

Tove Sohlberg, doktorand vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, tror ökningen möjligtvis kan höra ihop med tillgängligheten.

– Antalet försäljningsställen ökade kraftigt mellan 2010 och 2011. Sedan kanske fler handlar på nätet eftersom det kan vara betydligt billigare där än på Systembolaget – om man inte anmäler sitt köp till Skatteverket som man ska göra. Frågan är hur stor kännedomen om skattereglerna är, säger Sohlberg, till Metro.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.