Stockholm

Spritköpen på nätet ökar kraftigt

Alkoholköpen via nätet ökar.
Alkoholköpen via nätet ökar. Foto: Scanpix / Montage

Enligt en ny undersökning ökar inköpen av alkohol via nätet. Något som nu får alkoholforskare att vifta med röd flagga.


Läs mer
Riskfyllt dryckesmönster ökar benägenheten

Med ett mer riskfyllt dryckesmönster ökar benägenheten att köpa alkohol via nätet. De som beställer i större utsräckning än personer som inte dricker sig berusade allt för ofta, är de så kallade riskkonsumenterna, skriver Metro.

Under 2008 beställde cirka 28 000 personer alkohol på nätet. Tre år senare, 2011, hade antalet mer än tredubblats till cirka 90 000 personer, skriver Metro.

Även om den totala alkoholkonsumtionen har minskat i Sverige har köpen via nätet ökat och alkoholforskare varnar nu för riskerna.

– I bästa fall är detta en tillfällig liten uppgång och i värsta fall en början på en uppåtgående trend, säger Peter Wennberg, alkoholforskare vid Stockholms universitet, till Metro.

Enligt en ny rapport från universitetet tyder siffrorna för 2012 på en fortsatt hög nivå.

Tove Sohlberg, doktorand vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, tror ökningen möjligtvis kan höra ihop med tillgängligheten.

– Antalet försäljningsställen ökade kraftigt mellan 2010 och 2011. Sedan kanske fler handlar på nätet eftersom det kan vara betydligt billigare där än på Systembolaget – om man inte anmäler sitt köp till Skatteverket som man ska göra. Frågan är hur stor kännedomen om skattereglerna är, säger Sohlberg, till Metro.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.