Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
79
reaktioner idag

Den snela hestens gåta

Hästskämt finns överallt på nätet, men ingen vet vem som skapade det första: klassikern "snel hest". Nyheter24 försöker bringa klarhet.

Bartoll.com/snelhest. Hemsidan har inte rörts på nästan åtta år. För en nätjournalist är den lika spännande som dödahavsrullarna måste ha varit för sin tids arkeologer. Jag scrollar i andakt. En historienedteckning, skriven då det hände, orörd sedan dess. Resterna av att någon tänkte ”det här borde nog skrivas ned”.

Gör en Google-sökning på ”snel hest”, och hundratusentals bildresultat möter dig. Du märker snart att en murrig teckning av en stirrig och halvgapande häst iklädd polotröja återkommer i bild efter bild. Omkring honom har andra element, som händer eller hakkors, lagts till och tillsammans med barnsligt felstavade texter bildar de små historier.

Detta är några av varienterna som tillsammans bildar memen snel hest, en vida spridd, oförklarligt rolig och gåtfull idé som blev inskriven i historian av Know Your Meme så tidigt som 2009.

Hästskämt på nätet är nu inte något nytt. Innan de icke-existerande frukthästarna från Hästar finns inte, som i höstas tog över allt utrymme på de unga svenska Facebook-användarnas news feeds, har flera andra skämt på hovdjurens bekostnad gjort nätsuccé. Från den klassiska Flash-filmen ”Amazing Horse” och den idoliserade slumptwittraren @horse_ebooks till den urgamla frågan om huruvida man hellre skulle slåss mot en anka, stor som en häst, eller hundra hästar, små som ankor. 

Men den idé som förmodligen lade grund för den svenska nätfascinationen för hästar är och förblir snel hest. Det är därför det är underligt att vi har så knapphändig information. Här kommer Bartoll.com/snelhest in. Allt vi i dag vet om snel hest - att bilden upptäcktes på en IRC-chatt för användarna av den sedan länge försvunna humorsajten Flabba.nu, och att ”den som inte hört frasen ’klapa snel hest’ troligtvist har levt i en dynghög det senaste året” - härstammar nämligen därifrån. Upphovsmannen bakom skämtet ska en person med smeknamnet Magical vara. Varför vet vi inte mer än så?

Jag knäcker mina fingrar och ler vid tanken på de timmar av sökande jag vet att jag har framför mig.


Flabba.nu är alltså sedan länge nere. Ingen fara. Besöker Wayback Machine, en sorts arkiv för hemsidor. Skriver in Flabba.nu. Avbildningar har sparats från mellan 2003 och 2006. Börjar längst bak, klickar mig fram i tiden. Lördag 26 juni 2004: ”Flabba är en humorcommunity…”. 11 september samma år länkas det till ”Eddie i Idol 2004”.

Tar en snus.

10 februari har sidan genomgått en designförändring, och lyser nu rött. ”… Flabba kommer bli bättre…”  Ett år senare: ”Projektet är fortfarande under utveckling.” Sommaren 2006 slutar Flabba.nu dyka upp. Omdirigeras till en ny domän. Någons privata hemsida.

Hämtar ett glas vatten.

Går längre fram i tiden, hamnar på 2009. Två länkar finns på den sparade sidan, den andra går till ett Twitter-konto. Lämnar Wayback Machine, skriver in adressen till twittraren. Senaste tweeten skrevs för fem timmar sedan. Fullträff.


Andreas Cederström låter tveksam när vi talas vid i telefon. Men när han förstår att det är snel hest jag undrar över verkar han släppa sina eventuella misstankar.

– Vad kul, jag trodde inte det var någon som mindes Flabba.nu, säger han.

Han var under smeknamnet Agge med och startade Flabba.nu, en plats som var tänkt att ackumulera de länkar till roliga bilder och filmer som på den tiden spreds mest via chattrum och mejlkontakter. Som mest hade de 25 000 medlemmar.

– Vi hade en slogan, ”humor ska vara roligt” eller något sånt. En tidig sajt som stod för användargenererat material där vi försökte lyfta fram det populäraste, berättar han. I dag tycker han nätet gått till att bli något sämre än det brukade vara.

– Internet var på den tiden något som det aldrig kommer att bli igen. En fristad för unga datornördar, typ Christiania-style. Nu är det överdraget av en massa sociala giganter som Facebook, Twitter och Google, suckar han.

Historien om Flabba.nu fick ett abrupt slut kring 2005, då deras servrar kraschade på grund av eftersatthet i förhållande till de stora mängder besökare de plötsligt började få. Andreas minns det som en rolig epok i livet, som han ibland kan sakna. Jag frågar om snel hest.

– Det är ju inte jag upphovsman till, utan jag överlåter nog till Kim att svara på det. 


Kim Lindberg är, i likhet med Andreas, i övre delen av 20-årsåldern och den av Flabba.nu:s grundarteam som gömde sig bakom signaturen Magical. Han utgör också min resas ändstation, ska det visa sig. 

– Den ursprungliga snel hest-bilden tror jag att jag upptäckte via vår IRC-chatt, men jag vet tyvärr inte vem som stod bakom den. Det hade varit kul att veta. 

Nej, Kim må ha gett snel hest en ordentlig knuff i popularitet, men själva upphovsmannen är han inte. Däremot står han bakom ett par olika nytolkningar av snel hest-fenomenet, som exempelvis den välkända hestmatematik-bilden som summeras i "klad hest". Var jag ska leta vidare har han inga förslag kring.

– Jag är förvånad över att du ens lyckades hitta tillbaka till oss. Har du försökt komma vidare?

Det har jag. Den ursprungliga bilden på hesten, det murriga, stirriga originalet som hittades av Kim, är så vida spridd att den sannolikt är omöjlig att spåra. Den är så klassisk att den aldrig ifrågasatts, så självklar att den inte efterforskas. Själva termen "snel hest" däremot dyker tidigast upp 2004 (även om ett antal krigare på Flashback hävdar att de minsann använde ordet flera år tidigare än så), för att formligen explodera 2005. Där tar det slut. Så långt tillbaka tillåter nätets historieskrivning att man letar i just det här fallet.

Bartoll.com/snelhest står kvar, och visar inga tecken på att försvinna. Ibland kommer man vidare på nätet, hittar ursprung, kan rekonstruera fragmenten och sätta ihop dem till en historia. Ibland gör man det inte. Kanske är det då idéerna, bilderna och filmerna blivit en verklig del av nätet. När de, som ruttnande trädstammar, både är döda och fulla av liv samtidigt. Oskiljaktiga från den mark de föddes ur. 

Mer:

De som blev besvikna