Snyggt utseende och semesterbilder blir vi mest avundsjuka på – så neka Jessica Albas vänförfrågan.
1 av 3
Snyggt utseende och semesterbilder blir vi mest avundsjuka på – så neka Jessica Albas vänförfrågan. - Foto: Stella Pictures / Stella Pictures
Den nya studien avslöjar depression, skryt och könsskillnader på fejan.
2 av 3
Den nya studien avslöjar depression, skryt och könsskillnader på fejan. - Foto: Scanpix / Joerg Koch
Bilder som får många likes är också en källa till irritation, enligt studien.
3 av 3
Bilder som får många likes är också en källa till irritation, enligt studien. - Foto: Petter Kverneng / Facebook

Du blir deppig och avundsjuk av Facebook

Känner du att andras liv verkar bättre än ditt när du loggar in på Facebook? Då är du inte ensam. En färsk studie visar att en av tre känner sig deprimerade efter en session på det sociala nätverket.


Kvinnor vill vara snygga, män framgångsrika

Förutom att många ogillar att se andra lägga upp semesterbilder och få fler likes än en själv kom de tyska forskarna fram till några fler resultat i den stora studien.

För folk i 30-årsåldern är det bilder på andras familjelycka som skapar mest avundsjuka, medan kvinnor överlag avundas utseenden. 

Dessutom kom forskarna fram till till är att när det gäller till skryt framhäver män oftare karriärbedrifter medan kvinnor lyfter fram sitt bra utseende och sociala liv.

Folk som sällan eller aldrig bidrar själva med något till sajten, så kallade lurkare, är de som tenderar att bli allra mest deprimerande. Vissa av dessa testpersoner reducerade eller upphörde helt med sitt facebookande.

Studien presenteras i sin helhet i februari.

"Blev just befordrad på jobbet efter bara två månader, det går bra nu. Snart blir det trerättersmiddag med älskling innan världens underbaraste tjejer kommer över på vin. Och det är bara en vecka kvar till Thailand!".

Har du en tendens att känna lite avundsjuka när du ser sådana Facebook-statusar? Minst en av tre som läser den här artikeln har i alla fall det, om man får tro resultaten från en tysk undersökning som just publicerats.

Det är de samarbetande universiteten Humboldt och Darmstadt som genomfört studien "Envy on Facebook – a hidden threat to users' life satisfaction" där 600 testpersoner deltagit och avslöjat sajtens baksida, skriver Yahoo/Reuters.

Social stress kan hota Facebook

Det som skapar mest negativa känslor hos Facebook-användarna är semesterfoton (studien klargör inte vilken bildtext till dessa foton som är mest irriterande men enligt vad Nyheter24 erfar är det "Hört att det snöar i Sverige").

På andraplats hamnar något forskarna kallar social interaktion – det vill säga att jämföra hur många likes och kommentarer ens vänner får – och komma fram till nedslående resultat för ens egen del. I längden kan de här känslorna bli ett problem för Facebook.

"Våra resultat tyder på att användarna upplever Facebook som en stressande miljö, vilket i det långa loppet kan hota sajtens hållbarhet", skriver forskarna i rapporten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.