USA söker motståndare till världens hackare.
1 av 3
USA söker motståndare till världens hackare. - Foto: Thomas Winje Øijord / SCANPIX
Pentagonbyggnaden i Washington, DC.
2 av 3
Pentagonbyggnaden i Washington, DC. - Foto: Charles Dharapak / AP / SCANPIX
Anonymous - ett av hoten på nätet.
3 av 3
Anonymous - ett av hoten på nätet.

Så trappar USA upp kriget mot hackare

Först kom kriget mot terrorismen. Nu kommer kriget mot cyberterrorismen. Pentagon femdubblar antalet anställda som jobbar med IT-säkerhet.


Sparkar anställda

Trots nysatsningen - i helgen kom besked om att hela 46 000 anställda tvingas gå från Pentagon. Anledningen är kraftiga nedskärningar i försvarets budget, precis som i många andra delar av det amerikanska samhället, skriver BBC.

WASHINGTON, DC. Hackerattacker mot myndigheter och andra känsliga system har kommit att bli ett stort problem för USA. Åtminstone kan man anta detta efter det senaste beskedet från försvarshögkvarteret Pentagon.

Enligt källor till Washington Post ska man nämligen mer än femdubbla antalet anställda inom it-säkerhetsavdelningen de kommande åren. Från 900 personer i dag till över 4 900 militärer och civila. Satsningen kommer efter påtryckningar från försvarsdepartementets avdelning för cyberattacker.

Tre olika förband

Men det handlar, precis som i kriget mot terrorismen, inte bara om försvar. Nysatsningen ska också innebära offensiva cyberattacker mot andra.

Den nya organisationen ska bestå av tre olika "förband". Ett som skyddar nationella intressen (exempelvis el- och vattenförsörjning), ett som skyddar försvarsdepartementets datorer och ett som hjälper till vid attacker mot utländska mål.

Frågan som många ställer sig är nu hur Pentagon ska lyckas hitta så många kompetenta personer att anställa. En lösning är att utöka samarbetet med National Security Agency, NSA. De jobbar redan mycket med övervakning och liknande. NSA-chefen Keith B Alexander är även chef för avdelningen för cyberattacker.

/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.