Tisdag 18 Maj
Stockholm

Därför betalar Google miljardbelopp till Apple

Att vara sökmotor är en dyr affär.
1 av 4
Att vara sökmotor är en dyr affär. Foto: SCANPIX / Montage
Google kan betala 6,4 miljarder kronor nästa år för att få vara kvar i iOS.
2 av 4
Google kan betala 6,4 miljarder kronor nästa år för att få vara kvar i iOS. Foto: Paul Sakuma / AP
Mozilla Firefox får också betalt av Google.
3 av 4
Mozilla Firefox får också betalt av Google. Foto: Mozilla
Apples vd Tim Cook.
4 av 4
Apples vd Tim Cook. Foto: Mark Lennihan/AP/Scanpix

Google är standard som sökmotor i Apples operativsystem iOS. Men det är knappast gratis. En läcka avslöjar den hisnande summa de betalar för kalaset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så mycket tjänade Google

6,4 miljarder kronor kanske låter mycket. Och ja, det är en kännbar summa för Apple. Men för Google är det förmodligen värt det. Företaget gjorde en vinst på 18,7 miljarder förra kvartalet, vilket ändå var en besvikelse då de räknat med betydligt mer.

LOS ANGELES. Ibland kan de vara bittra fiender, men när det kommer till operativsystemet iOS är Apple och Google vänner. Helt enkelt eftersom det sistnämnda företaget betalar för det.

En läcka från investmentbanken Morgan Stanley visar att Google nästa år kan få betala 6,4 miljarder kronor bara för att få vara primär sökmotor i till exempel iPhones och iPads. 2009 var samma siffra "bara" 528 miljoner kronor men det troliga är att avtalet gäller per produkt, uppger Techcrunch. Det vill säga: ju fler iPhones desto dyrare prislapp.

Slåss mot Bing

Den stora konkurrenten i sökmotorväg är Bing, som förordats av Microsoft. Den är standard på exempelvis Nokia- och Blackberrytelefoner. Microsoftgrundaren Bill Gates passade på att göra reklam för sökmotorn i sin "ask me anything"-tråd på den sociala länktipsningssidan Reddit natten till tisdagen:

"Allvarligt talat är Bing den bättre produkten just nu. Testa. Jag är partisk men arbetet med att göra Bing bättre har varit fantastiskt", skrev han.

I webbläsaren Mozilla Firefox är Google också standardsökmotor. Den läckta rapporten visar att priset för 2012 landade på 1,9 miljarder kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela