Blir det lättare för polisen nu?
1 av 4
Blir det lättare för polisen nu? - Foto: Sweco / The Node Pole / SCANPIX
Facebooks teknikchef Tom Furlong presenterade serverhallen i november 2011.
2 av 4
Facebooks teknikchef Tom Furlong presenterade serverhallen i november 2011. - Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX
Så här kommer den se ut när den är helt klar.
3 av 4
Så här kommer den se ut när den är helt klar. - Foto: Sweco / The Node Pole / SCANPIX
Näringsminister Annie Lööf (C) var en av de som medverkade när Facebook presenterade sin framtida verksamhet.
4 av 4
Näringsminister Annie Lööf (C) var en av de som medverkade när Facebook presenterade sin framtida verksamhet. - Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX

Facebook i Luleå - då kan polisen jubla

När Facebooks nya serverhall invigs i Sverige kan det innebära att polisens arbete blir betydligt lättare. Snart kan de begära ut användaruppgifter från det sociala mediet.


Jätteanläggning

Den totala ytan på anläggningen i Luleå kommer att bli 90 000 kvadratmeter. Där ska den större delen av datatrafiken i Europa och Mellanöstern skötas.

LULEÅ. Om svensk polis vill ha ut viktiga uppgifter om ett Facebookkonto krävs i dagsläget en amerikansk domstolsorder. Oftast är det lönlöst att ens försöka. Men det kan förändras i och med att vissa servrar nu ska placeras i den nya hallen i Luleå.

– Självklart kommer vi att testa. Jag räknar med att det blir rättprocesser om det här och då får vi se vad svenska domstolar kommer fram till, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen, till Computer Sweden.

Begärs bara ut för grova brott

Svenska åklagare brukar endast begära ut uppgifter från Facebook via USA när det handlar om grov brottslighet. Annars är det inte värt det eftersom en domstolsprövning i USA om att få ta del av en användares information tar mellan fyra och sex månader.

– Det handlar om exempelvis mord, dråp, våldtäkt eller grovt narkotikabrott. Man ska ha klart för sig att det är en stor process att få ut de här uppgifterna. Därför sker det inte regelmässigt, säger Ahlqvist.

"Är inte särskilt optimistisk"

Hemma i Sverige raderar internetoperatörerna de uppgifter som krävs efter sex månader. Därför kan den långa handläggningstiden i USA göra att rätt uppgifter inte finns kvar när processen väl är klar.

Ahlqvist är dock inte speciellt hoppfull.

– Vi kommer naturligtvis pröva att begära ut abonnentdata från Facebook så fort de slår upp portarna till Luleåanläggningen med hänvisning till att servrarna då finns på svensk mark. Men jag är inte särskilt optimistisk när det gäller förutsättningarna att lyckas, säger han till Computer Sweden.

Så här ser datacentret ut:


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!