Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Även i år pratar alla om "hästar"

- 26/02/2013, 15:31 -
Vad är det i lasagnen?
1 av 5

Vad är det i lasagnen?

Faksimil / Montage

På måndagen kom beskedet att Ikeas köttbullar bestått av hästkött.
2 av 5

På måndagen kom beskedet att Ikeas köttbullar bestått av hästkött.

Heiko Junge / SCANPIX

Skandalen har även lätt till flera roliga memer.
3 av 5

Skandalen har även lätt till flera roliga memer.

4 av 5

5 av 5

© Twitter/@pukkapixels

"2012: Hästar finns inte. 2013: Hästar finns i allt". Den texten har spridits på sociala medier som en löpeld de senaste dagarna i samband med att hästkött hittats i fler maträtter. Men vad är det som egentligen försigår? Är allt bara en stor konspiration?

Hästar - finns de? Det är frågan hundratusentals svenskar ställt sig sedan Facebookgruppen "Hästar finns inte" seglade upp som en av de mest populära under 2012 års andra hälft. Till den grad att regeringen gick ut och hävdade att hästar finns, detta eftersom landsbygdsministern Eskil Erlandsson själv växt upp med dem.

Tanken om att hästar är en frukt som inte finns fick fäste, men nu har "hästkött" börjat dyka upp i flera maträtter. Nyheter24 tog kontakt med "Hästar finns inte", som hotats för sin teori, för att fråga om de senaste veckornas nyheter. De tror att allt är en stor konspiration.

– Eftersom att det är vetenskapligt bevisat att hästar inte finns så ljuger alla som påstår att hästar finns. De som ljuger nu verkar vilja dölja vad det egentligen är i de produkter de säljer, säger en av personerna bakom gruppen till Nyheter24.

"Det kan ju vara vad som helst"

Den senaste tiden har hästköttet dykt upp i hamburgare, lasagne, skolmat och Ikeas köttbullar. Spåren har lett till Frankrike och Rumänien. Företag, myndigheter och journalister granskar vad som egentligen hänt. Men ingen har ställt frågan alla vill ha svar på:

– Vad är det egentligen i de produkter som sägs innehålla "häst"? Det kan ju vara vad som helst i produkterna då företagen inte kan följa innehållsförteckningen för fem öre, säger personen bakom Facebookgruppen.

"Året då än fler lögner kommer att dyka upp"

Några Finduslasagner eller Ikeaköttbullar har de dock själva inte ätit.

– Nej, vi som är med i organisationen Hästar finns inte är vegetarianer så vi äter inte köttbullar eller lasagne som innehåller kött.

De senaste dagarna har den här texten spridits på Facebook och Twitter:

Men 2013 blir inte året då hästen tar revansch, i alla fall inte om man frågar "Hästar finns inte".

– Året 2013 känns som året då än fler lögner om hästar kommer att dyka upp dessvärre, säger de och fortsätter:

– Hästen är lite som draken, den har aldrig funnits även fast många vill tro det.