Torsdag 2 Dec
Stockholm

Fritt fram för anonymt Twitterhat

Inga uppgifter krävs när man registrerar sig på Twitter.
1 av 2
Inga uppgifter krävs när man registrerar sig på Twitter. Foto: Faksimil / SCANPIX
Twitter låter användare vara anonyma.
2 av 2
Twitter låter användare vara anonyma. Foto: twitter.com

Har du också blivit attackerad på Twitter av anonyma "troll"? Nu tar det sociala mediet ställning för rätten att slippa stå bakom sina tweets med namn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Facebooks problem

De kanske inte låter användare vara anonyma i samma utsträckning, men Facebook har ett annat stort problem. 

Det är väldigt många som inte alls bryr sig om det sociala mediets 13-årsgräns för att få bli medlem. 

Vissa rapporter talar om så mycket som 20 000 bortplockade användare om dagen på grund av detta.

Den senaste tiden har debatten om näthat verkligen varit på tapeten. Men på tal om anonyma påhopp på Twitter så har det sociala mediet nu tagit ställning för att behålla anonymiteten.

– Vi ser det som att vi ger folk en chans som annars inte skulle ha en röst eller vara del i en diskussion, debatter och en värld som annars inte skulle vara öppen för dem, säger Sinead McSweeney, Twitters policychef i Europa, till Irish Times.

"Föräldrar måste förstå"

Nätmobbning har diskuterats i det irländska parlamentet och på torsdagen var McSweeney där för att svara på politikernas frågor. Då bekräftade hon att Twitter aldrig begär att användare ska fylla i sina riktiga namn. Därför kan de inte heller hjälpa till om exempelvis polisen vill ha uppgifter om en person som misstänks för brott. Men hon framhävde att även Twitter har sina regler.

Många politiker menar att det finns en lucka i lagstiftningen när det gäller just näthat. Saker man aldrig skulle säga till någon i verkliga livet får ofta skrivas ostraffat på nätet. Twitterchefens lösning på ungdomar som nätmobbas? Bättre föräldraskap.

– Mitt råd till föräldrar är att inse att de måste förstå de verktyg och kanaler som deras barn använder, säger McSweeney.

Facebook är inställningen en helt annan, uppger Irish Times. Policychefen för Storbritannien och Irland, Simon Milner, hävdar att en princip om riktig identitet råder på hela Facebook.

I samband med Uppdrag Gransknings program "Män som näthatar kvinnor" blev debatten stor i Sverige. 

Här är klippet där flera kvinnliga journalister och debattörer berättar om hat de fått skickat till sig:


Kommentera
Kopiera länk
Dela