Forskare: Facebook är bara egoboost

En ny studie visar att vi använder Facebook för att göra oss själva lyckliga – inte för att titta på vännernas mat- och semesterbilder.


Facebook i siffror

Enligt statistik från april 2012 skrivs det 3,2 miljarder kommentarer och laddas upp 300 miljoner foton på Facebook - varje dag.

I skrivande stund finns det 4 849 860 svenska Facebookkonton. 

Det gör Sverige till det 38 största Facebooklandet i världen.

Man skulle kunna tro att merparten av Facebookanvändarna loggar in för att ta del av vad som händer i bekantskapskretsen.

Men kanske den utbredda narcissismen är större än vad vi hittills har trott.

Enligt studien "Lecture Notes in Computer Science: Universal Access in Human-Computer Interaction" loggar 90 procent av användarna in för att besöka sin egen profil, läsa sina egna inlägg och titta på sina egna bilder. En egoboost, helt enkelt.

Blanda inte in dig i mitt förhållande

Enligt samma undersökning gör tre fjärdedelar detta när de känner sig nere.

– Vi blev förvånande över vad vi kom fram till då det går emot vad som tidigare har rapporterats. Resultaten visar att vi kan använda denna "självlindring" när vi känner oss nere, säger Alice Good, läkare vid University of Portsmouth i England, och förklarar vidare:

– Facebook marknadsförs som ett sätt att kommunicera med andra, men den här undersökningen visar att vi är mer benägna att använda det för att komma nära oss själva. 

Forskare går vidare i ämnet

– Bilder vi publicerar är ofta en påminnelse om en positiv, tidigare händelse i livet. Det är lätt att glömma hur bra vi kan må och våra positiva inlägg kan påminna oss om det, säger Alice Good.

Nu ska forskarna ta undersökningen vidare.

– Även om det här bara var en liten undersökning ska vi gå vidare och undersöka större grupper för att se om resultaten blir detsamma.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!