Skandalsajt lottar ut kvinnor på Facebook

- 26/03/2013, 10:31 -
Tävlingen på Facebook.
1 av 3

Tävlingen på Facebook.

Faksimil Facebook

På Facebook skriver Scandalbeauties så här om Expressens artikel.
2 av 3

På Facebook skriver Scandalbeauties så här om Expressens artikel.

Faksimil Facebook

Stina Svensson.
3 av 3

Stina Svensson.

Stig Åke Jönsson / SCANPIX

Scandalbeauties tävling kan ta glamourmodellerna hem till den som delar deras bild på Facebook. Nu får kampanjen kritik: "Det är ju jättehemskt".

SVERIGE. Glamourmodellssajten Scandalbeauties ifrågasätts nu återigen. Anledningen är en tävling som de utannonserat på sin Facebooksida. Vinnaren får festa med några av modellerna hemma hos sig, och får även en exklusiv fotosession och "bikinishow".

"Vi kör plåtning & bikinishow i DIN lägenhet. Sen festar vi tillsammans med dig och dina vänner", står det i ett inlägget som har delats över 800 gånger.

"Blir bestört över den kvinnosyn som finns"

Tävlingen går ut på att personer som gillar sidan ska dela en bild på sin egen Facebookprofil och kommentera med sin hemort. Men nu stöter den på kraftig kritik.

– Jag blir bestört över den kvinnosyn som finns i samhället. Det har inte hänt ett skit, rent ut sagt, säger Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ, till Expressen.

Hon är framför allt bekymrad över att så många spridit bilden och tävlingen vidare.

– Vi i Sverige slår oss gärna för bröstet när det gäller jämställdhet, men det här är ett tecken på att vi inte kommit någonstans, säger hon till tidningen.

Försvaret: "Löjligt"

Scandalbeauties vd Jim Castro förstår inte alls hur någon kan reagera.

– Vi tycker att det påståendet är löjligt. Detta är inte värre än att tjejer går på Ladies night eller när någon tjejtidning visar upp bilder på lättklädda brandmän etc. Det är tyvärr så i vårt land att allt som rör lättklädda tjejer anses vara mycket värre än om det hade varit lättklädda killar och därför är vi vana vid dessa enligt vårt tycke orättvisa påhopp. Vi tycker att killar ska få vara killar - och killar gillar bevisligen det här, skriver han i ett mejl till Expressen.

Värvade minderårig

När Nyheter24 i slutet av 2011 granskade Scandalbeauties kom det bland annat fram att sajten tagit betalt för lättklädda bilder på minderåriga. 17-åriga Anna, som egentligen heter något annat, berättade om sin tid som bloggare.

– De ville bara att jag skulle skicka några bilder på mig och så godkände de mig. När jag inte ville vara kvar hotade de mig att jag hade accepterat något avtal och att det var flera månaders uppsägningstid. Mina föräldrar ville anmäla dem då eftersom jag bara var 17, sa hon till Nyheter24 då.

Scandalbeauties polisanmäldes senare av henne.

Ungefär så här ser en Scandalbeautiesfest ut: