Här är annonsen som blivit en succé på Facebook.
Här är annonsen som blivit en succé på Facebook. - Foto: Privat

Två nioåriga detektiver gör succé på Facebook

Två nioåringar från Göteborg startade en detektivbyrå för att hjälpa människor att lösa mysterier. Nu har deras "annons" fått över 5 000 delningar på Facebook.
– Det kostar 20 kronor för lätta brott, 50 för mellan och 100 för riktigt svåra brott, säger detektiven Hugo.


"Hoppas de blivit stormrika!"

Det dröjde inte länge förrän någon lade ut barnens annons på Facebook. Där blev barnen hyllade och inlägget delades av tusentals personer. Här är några av reaktionerna från läsarna:

"Helt underbart"

"Jag skulle behöva ha ett mord utrett. Visst borde det funka att säga att mig veterligen har personen ifråga bara "försvunnit" och därmed betala "lätt-taxan"?

"Ändå rätt billigt för att lösa brott. 20 spänn är ett kap. Ska ringa blue-dragons nästa gång jag blir utsatt för ett lätt brott!"

GÖTEBORG. Efter att ha läst böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå bestämde sig nioåringarna Stella och Hugo för att starta en egen detektivbyrå.

Blue-Dragons detektivbyrå blev namnet och barnens annons hamnade snabbt på Facebook där den delats nästan 5 000 gånger.

"Vi bestämmer nån stans att mötas och så säger ni mysterierna. Vi är fortfarande inte precis "Proffs" än", skriver de unga detektiverna i annonsen.

"Vi stannar upp och tänker"

När Nyheter24 når Hugo och Stella berättar de att detektivbyrån ännu inte tagit sig an några fall. Men när uppdragen väl trillar in förklarar de att det är viktigt att inte förhasta sig.

– Vi har inte så bråttom, vi stannar upp och tänker ibland, letar ledtrådar och sådant, säger han.

– Vi hade ett enkelt fall. Det var någon tjej, kanske 20 år, som såg nåt rovdjur utanför fönstret. Men det fanns inga fotspår i snön. Jag sa åt henne att lösa det själv, det var inget riktigt brott, säger Stella.

Ni skriver att lätta brott kostar 20 kronor och svåra 100 kronor. Vad är skillnaden mellan lätta och svåra brott?

– Ett svårt brott är till exempel när kanske en tjuv tagit något dyrbart eller något sådant och vi måste leta rätt på tjuven, säger Hugo och fortsätter:

– Ett lätt brott är typ om man står på ett ställe och alla är i ett rum, så är det en plånbok som kommit bort. Då kontrollerar vi alla i rummet så hittar vi den till slut. Det är viktigt att börja längst bak så att tjuven inte hinner smita.

Vill inte bli poliser

Den som anlitar Blue-Dragons detektivbyrå kan betala nästa dag eller helt enkelt "när det går". Hugo och Stella tar emot samtal när som helst förutom på natten – och när någon av dem har födelsedag. "Man fyller ju år!", som de skriver i annonsen.

Men trots att de blivit detektiver redan som nioåringar är det inte polisyrket som lockar i framtiden.

– Forskare. Jag tycker att det är kul att forska om saker och sådant. Det är lite olika, säger Hugo.

– Nej, inte polis. Jag vill bli någonting som har med djur att göra, säger Stella.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/