Allt fler väljer att titta på filmer och teveserier via olagliga streamingsajter.
1 av 3
Allt fler väljer att titta på filmer och teveserier via olagliga streamingsajter. - Foto: Scanpix/Faksimil Swefilmer
Lagliga streamingsajter som Viaplay, Netflix och HBO kan förlora tittare på grund av Swefilmer.
2 av 3
Lagliga streamingsajter som Viaplay, Netflix och HBO kan förlora tittare på grund av Swefilmer. - Foto: Wilfredo Lee
Streaming håller på att ta sig in i var mans hem. 2013 kan bli året då nedladdningen minskar.
3 av 3
Streaming håller på att ta sig in i var mans hem. 2013 kan bli året då nedladdningen minskar. - Foto: Charles Krupa / SCANPIX

Olagliga streamingsajter växer snabbt i Sverige

Trots lanseringen av till exempel Netflix och HBO så växer den illegala streamingen i Sverige. Sajten Swefilmer.com har blivit ett nytt Pirate Bay – men med betydligt mindre risk att åka fast.


"Ingen risk att åka fast – än"

Rättighetsalliansen, filmbranschens antipiratorganisation, har meddelat att de tänker vänta på EU-domstolens besked i sommar. Men en aktion  mot Swefilmer och liknande sajter kan komma.

– Vi kan inte utesluta att vi kommer att agera mot sådana tjänster. För rättighetshavarna är skadan av intrånget lika stort oavsett vilken teknik som används, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen, till Svenska Dagbladet.

När svenskarna vill titta på film eller teveserier på datorn är Pirate Bay inte längre det självklara förstavalet. De snabbast växande piratsajterna erbjuder inte fildelning – utan illegal streaming.

På streamingsajter som Swefilmer.com kan användarna strömma film direkt från sidan till datorn, som en tevesändning.

– Användarna flyr till tjänster där det är mindre risk att åka fast. Det allmänna intrycket är att piratstreaming har ökat med säte i länder där det är svårt att komma åt dem, säger Daniel Westman vid institutet för rättsinformatik vid Stockholms universitet, till Svenska Dagbladet.

"Bättre att betala till rättighetshavarna"

Just Swefilmer har på kort tid blivit Sveriges största piratstreamingsajt. På Googles lista över sökningar som ökade mest förra året hamnar sajten på en tredjeplats i Sverige. Lagliga streamingsajten Netflix kom tvåa.

Personerna bakom sajten gör sig skyldiga till intrång eller medhjälp till intrång mot upphovsrätten. Men de som tittar gör det helt lagligt – än så länge. EU-domstolen ska i sommar se över om det är olagligt att titta på strömmad film från olagliga sajter eller inte.

I Sverige har man redan slagit fast att tittarna inte gör sig skyldiga till brott.

– Sedan kan man ha moraliska betänkligheter, det är uppenbarligen en tjänst som någon tjänar pengar på. Varför ska man då betala till en pirat, då är det bättre att betala till rättighetshavarna, säger Westman till Svenska Dagbladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!