Snart kan vissa kanaler börja kosta.
1 av 2
Snart kan vissa kanaler börja kosta. - Foto: Matt Sayles / AP / SCANPIX
Hade du betalat för att se "Gangnam style"?
2 av 2
Hade du betalat för att se "Gangnam style"? - Foto: Charles Sykes / Scanpix

"Youtube börjar ta betalt den här veckan"

Snart kan Youtube börja kosta pengar. Åtminstone när det gäller vissa exklusiva kanaler. Förändringen kan vara på plats redan denna vecka.


"Gangnam style" stora kassakon

"Gangnam Style" hade i slutet av januari spelat in åtta miljoner dollar, 50 miljoner kronor, tack vare sina smått ofattbara 1 000 000 000+ visningar under andra halvan av 2012.

Av de pengarna går hälften till Youtube och hälften till PSY.

Skulle du betala en viss summa varje månad för att få tillgång till en särskild Youtubekanal? Snart kan det vara ett måste.

Enligt källor till Financial Times planerar videosajten att börja tjäna pengar på sina mer exklusiva kanaler. Totalt handlar det om ett femtiotal och priset skulle vara som lägst 13 kronor i månaden. Tjänsten kan lanseras så tidigt som den här veckan, uppger tidningen.

"Inget att offentliggöra i nuläget"

Youtube vägrar dock bekräfta något. Men de dementerar heller inte nyheten.

– Vi har inget att offentliggöra i nuläget men vi håller på att skapa en prenumerationsplattform som skulle kunna ge ännu mer bra innehåll på Youtube för våra användare att titta på och ge våra innehållsskapare en ny möjlighet att generera intäkter från sitt material, utöver de modeller vi redan erbjuder, säger en talesperson till Mashable.

Det är dock inte första gången uppgifter om att Youtube ska börja ta betalt förekommer. Så sent som i januari rapporterades liknande rykten.

"Min gräns går vid 'skippa annons'-knappen"

Idén om att ta betalt för vissa Youtubekanaler har tidigare sågats jäms med fotknölarna av sajten Daily Dots skribent Jason Schmid.

"För treminutersklipp har ni redan nått min gräns. Den går vid de fem sekunders reklam jag måste vänta på innan jag trycker på "skippa annons"-knappen", skrev han i en krönika tidigare i år.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.