Lördag 13 Aug
Stockholm

Emma, 18, fick sitt Facebookkonto hackat – då började helvetet

Emma fick sitt Facebookonto kapat. Då började helvetet.
1 av 3
Emma fick sitt Facebookonto kapat. Då började helvetet. Foto: Scanpix
"Det var de värsta 30 minuterna i mitt liv".
2 av 3
"Det var de värsta 30 minuterna i mitt liv". Foto: SCANPIX SWEDEN
"Bilden sprids fortfarande på Facebook".
3 av 3
"Bilden sprids fortfarande på Facebook". Foto: SVENSKA DAGBLADET / SCANPIX

18-åriga Emmas liv vändes upp och ner när någon kapade hennes Facebookkonto och lade upp en nakenbild på henne. Nu är två unga kvinnor misstänkta för dataintrång och ofredande.

– Folk skriver att jag är en "äcklig hora" och en "slampa", säger hon.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Fick byta nummer"

Efter dataintrånget överöstes Emma med hån- och hotfulla glåpord via telefonsamtal, chattmeddelanden och sms. Folk spred rykten om allt från att hon spridit nakenbilden själv till att hon tar droger. 

– Den här händelsen vände upp och ner på allt. Jag har tvingats byta telefonnummer och det känns som att det här inte får ett slut. Nu är jag i alla fall jättetacksam över att polisen har tagit tag i det och hjälper mig. 

Den 27 december skulle bli en dag full av shopping tillsammans en god vän för Emma, 18. I stället blev det starten på ett flera månader långt helvete.

– Vi gick längs en gata när hon stannade upp och frågade mig vad jag hade lagt upp på Facebook. Jag förstod ingenting. Sedan visade hon mig bilden. Jag satte mig ner, helt chockad, och tänkte bara "det här kan inte hända", säger Emma, till Nyheter24.

Högst upp på Emmas Facebookvägg hade någon publicerat en stor nakenbild på henne. När hon i panik försökte logga in och ta bort fotot visade det sig att någon bytt lösenord. Minuten efter ringde hennes mamma och undrade vad hon har gjort på Facebook.

"Vilken äcklig hora du är"

Efter ett intensivt arbete tillsammans med en datorkunnig vän lyckades mamman och Emma återställa lösenordet och ta bort bilden. Då hade den legat uppe i en halvtimme och hennes chatt och kommentarsfält fullkomligen exploderat.

– Det var de värsta 30 minuterna i mitt liv. Det finaste jag har kom ut och visades upp för alla. Samtidigt skrev väldigt många till mig på chatten. Det var kommentarer som "vilken äcklig hora du är" och "snälla försvinn ditt äckel". 

Fick inte vara ensam hemma

Medan Emma upplevde en 30 minuter lång mardröm satt personerna som hackat hennes konto och svarade på chattmeddelanden. 

– De låtsades att det var jag som lade upp bilden. Det var en kille som skrev "vad fan gör du, ta bort bilden" och de svarade "det är min Facebook, jag gör vad jag vill". Hela min skola gick emot mig. Jag kunde inte gå dit, jag kunde inte visa mig ute, mina föräldrar vågade inte lämna mig ensam hemma för att jag mådde så dåligt.

Nu, flera månader senare, har en förundersökning inletts mot två unga kvinnor som misstänks för att ha hackat Emmas konto och spridit nakenbilden, som de hittade i en av hennes chattkonversationer. Emma har enligt egen utsago ingen aning om varför kvinnorna skulle vilja skada henne. 

"Bilden kommer alltid att finnas kvar"

Trots att det gått lång tid sedan händelsen får hon fortfarande hatiska kommentarer slängda efter sig både på nätet och på stan.

– Folk skriver att jag är en "äcklig hora" och en "slampa". Bilden sprids fortfarande på Facebook och på andra delar av internet. Jag får fortfarande kommentarer i chatten. Det finns fortfarande många som tror att det var jag som lade upp den. Det känns som att jag aldrig kommer att komma undan det, säger hon, och fortsätter:

– Internet är Internet. Bilden kommer alltid finnas kvar. Det har jag fått lära mig med tiden även om det är svårt att ta in. 

Fotnot: Emma heter egentligen något annat.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.