Fredag 14 Maj
Stockholm

Lärare lät eleverna ladda ner bok - greps

Pãvels Jurs greps.
1 av 2
Pãvels Jurs greps. Foto: SCANPIX / Montage
Läraren kan nu dömas till böter, samhällstjänst eller fängelse.
2 av 2
Läraren kan nu dömas till böter, samhällstjänst eller fängelse. Foto: Sang Tan / AP / SCANPIX

Lettiske läraren Pāvels Jurs har en hemsida som hjälper unga att lära sig om historia. Men när han laddade upp innehållet i en bok nyligen ledde det till att han greps av polis - nu riskerar han fängelsestraff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tog nioårings dator

Ett annat fall där upphovsrättsbrott ledde till starka reaktioner var när polis i Finland beslagtog en nioårings Nalle Puh-dator.

RIGAPāvels Jurs har lovordats av utbildningsdepartementet i Lettland för sin hemsida. Där lägger han ut uppsatser och annat som unga, framför allt de som inte har möjlighet att utbilda sig, kan lära sig mer om historia.

Nu har han dock hamnat i klammer med rättvisan. Han laddade nämligen upp en bok värd 26 kronor på sajten och lät sina elever ladda ned den. När han var på väg hem från skolan i torsdags greps han av poliser från ekobrottsroteln, uppger Torrentfreak.

"Är det verkligen nödvändigt?"

Snart är det dags för nationella prov men då kan inte barnen ta del av materialet på Jurs hemsida om historia - den har nämligen plockats ned av myndigheterna.

– Jag förstår att jag har brutit mot upphovsrätten, men är det verkligen nödvändigt att agera på det här sättet? undrar läraren själv i lettiska tidningen Diena.

Jurs ska tidigare ha haft kontakt med författaren till boken om att material lagts upp på hans hemsida. De ska dock ha missförstått varandra om vilka delar som författaren ville skulle plockas ned.

Nu riskerar läraren böter, samhällstjänst eller till och med fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela