Calamity Amelie vill producera.
1 av 9
Calamity Amelie vill producera. - Foto: Calamity Amelie
Hon har arbetat som fetishmodell sedan hon var 17 år gammal.
2 av 9
Hon har arbetat som fetishmodell sedan hon var 17 år gammal. - Foto: Calamity Amelie
"Ses sex som en positiv kraft är det självklart att porr kan vara feministisk!"
3 av 9
"Ses sex som en positiv kraft är det självklart att porr kan vara feministisk!" - Foto: Calamity Amelie
Hon tycker ett problem med mainstreamporr är att det alltid är mannens synvinkel som speglas i bildberättandet.
4 av 9
Hon tycker ett problem med mainstreamporr är att det alltid är mannens synvinkel som speglas i bildberättandet. - Foto: Calamity Amelie
Hon ska finansiera sitt projekt med hjälp av fansen - och har redan fått ihop 915 dollar.
5 av 9
Hon ska finansiera sitt projekt med hjälp av fansen - och har redan fått ihop 915 dollar. - Foto: Calamity Amelie
"Det är dels en fråga om personlig smak, men även en utmaning samt vad som är lättast att genomföra utifrån skådespelarna jag har", säger hon om valet att vilja göra tentakelporr.
6 av 9
"Det är dels en fråga om personlig smak, men även en utmaning samt vad som är lättast att genomföra utifrån skådespelarna jag har", säger hon om valet att vilja göra tentakelporr. - Foto: Calamity Amelie
Amelie är 25 år och jobbar inte bara som modell. Hon tillverkar även smycken.
7 av 9
Amelie är 25 år och jobbar inte bara som modell. Hon tillverkar även smycken. - Foto: Calamity Amelie
Och håller precis på att starta eget företag.
8 av 9
Och håller precis på att starta eget företag. - Foto: Calamity Amelie
Hon tycker diskussionen om porr ofta går på rundgång.
9 av 9
Hon tycker diskussionen om porr ofta går på rundgång. - Foto: Calamity Amelie

Amelie, 25, ska göra feministisk tentakelporr

Med hjälp av fansens pengar vill svenska modellen och mångsysslaren Calamity Amelie, 25, göra den bästa tentakelporren någonsin. Nyheter24 frågade henne om initiativet, situationen för svensk porrindustri och varför porr kan vara feministisk.


Mer om Calamity Amelie

25 år.

Arbetat som fetishmodell sedan hon var 17 år gammal.

Har tidigare medverkat i TV3:s "Svenskars hemliga liv" och berättat om sin karriär. 

Samlar på uppstoppade djur, tillverkar smycken, är modell och håller precis på att starta eget företag.

STOCKHOLM. Det är hårda tider för den svenska porrindustrin. Pengarna finns inte längre och då måste man hitta nya lösningar. En som försöker göra just detta är modellen Calamity Amelie, 25. Hon ska finansiera sina filmer med hjälp av crowdfunding.

På sajten Offbeatr kan fansen bidra till en insamling för att kunna skapa Amelies drömprojekt - den bästa tentakelporrfilmen någonsin. Insamlingen går under namnet "Let's bring back the Swedish sin" (Låt oss ta tillbaka den svenska synden). Ett initiativ som de senaste dagarna uppmärksammats på Reddits svenska underforum.

Nyheter24 hörde av sig till henne för att ställa några frågor.

Hur skulle du beskriva situationen för svensk porr i dag?

– Den svenska porrindustrin är så gott som obefintlig, det finns några få aktörer som verkar på indienivå men ingen storskalig produktion som förr. Eftersom internet svämmar över med gratisporr och få vill betala för att se porr flyttade verksamheten utomlands eller lades ner.

Du vill öppna för diskussion om feministiska frågor - på vilket sätt då?

– Det finns klyftor bland feminister som står på varsin sida om porren och den sexuella öppenheten. Vissa säger att porr per definition är dålig och kvinnoförtryckande medan andra hävdar att porren är väldigt mångsidig och omöjligen kan vara enbart dålig och kvinnoförtryckande. Jag ser potentialen i en positiv utveckling inom porren som rör sig utanför mainstreamporrens ramar. Jag uppfattar det som att åsikter som yttras kring porren ofta är en fråga om personlig smak, vilket gör att diskussionen ofta går på rundgång. 

Hur kan porr vara positivt ur feministisk synpunkt?

– Detta är inte en fråga om hur, utan på vilket sätt. Olika feminister har olika åsikter om bra/dålig porr. Vad jag personligen menar är att porr, bortsett från viss amatörporr, producerats precis som vanliga filmer för att väcka känslor hos tittaren. Det är en fråga om fantasi och inte verklighet, vilket jag tycker ger en enorm frihet för skapare och tittare. 

Accepteras detta påstående kan frågan "Vad är feministisk porr?" ställas, menar Amelie. Och det finns då många synvinklar att utgå ifrån.

– Är porren feministisk om kvinnor har producerat den? Om alla som medverkade var psykiskt välmående? Om den bryter mot mainstreamporrens normer, och i så fall hur? Om den bara innehåller lesbiskt sex, och så vidare. Jag tror att dessa frågor är viktiga ur feministisk synvinkel, och att personer som frågar sig själv detta ofta kan uppleva att mainstreamporren inte möter dessa krav. Ses sex som en positiv kraft är det självklart att porr kan vara feministisk!

Vad tycker du om hur kvinnor framställs i "mainstream"-porr? Hur skiljer det mot hur du gör dina filmer?

– Jag tycker inte problemet ligger i hur kvinnor framställs, eftersom all porr handlar om fantasier som även tilltalar kvinnor. Problemet är att det inte finns tillräckligt många alternativ. Jag anser inte att någon porr bör förbjudas så länge den görs ömsesidigt av vuxna människor.

Amelie tycker att mainstreamporren ofta saknar bildberättande, visualitet och teknikalitet som inbjuder till positiva känslor, det känns ofta taffligt genomfört. 

– En annan viktig fråga är snarare hur män framställs i mainstreamporr. Jag tror att öppenheten kring kvinnors porrkonsumtion är relativt ny vilket gör att kvinnor många gånger tar vad som erbjuds utan att tänka efter huruvida det finns några alternativ. Porr som porträtterar män på samma sätt som kvinnor är i princip obefintlig, och jag tror att det är något många heterokvinnor saknar. Jag menar inte dominans/undergivenhet, utan vart fokus i bildberättandet ligger.

Hur kommer det sig att du valt att finansiera ditt projekt genom crowdfunding?

– Problemet är att människor i dag inte är villiga att betala för porren, därför tror jag på crowdfunding eftersom människor på förhand kan välja att lägga pengarna på vad de vill se. Det är ju dock en indieproduktion och jag räknar inte med att tjäna några stora pengar, bara betala de medverkande.

Du säger till Offbeatr att din högsta prioritet är att göra den bästa tentakelfilmen någonsin. Varför just tentakelporr?

– Det är dels en fråga om personlig smak, men även en utmaning samt vad som är lättast att genomföra utifrån skådespelarna jag har. Tentakler är välkända inom japansk tecknad porr, och det finns bilder redan från 1800-talet som porträtterar människor med tentakler. 

Amelie tycker dock att det finns få riktiga bra tentakelfilmer.

 – Jag skulle gärna bidra med något nytt inom genren. Jag har varit fetishmodell sen jag var 17 år och är öppensinnad gällande sexuella läggningar och minoriteter, och har gärna med fetishelement i mina idéer.

Hennes insamling är för närvarande uppe i 915 dollar. Målet är att få in 2 000 dollar innan den 19 juli.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.