Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Google svartlistar Spotifykonkurrent

- 24/07/2013, 14:42
Då: Spotifyutmanare. Nu: Svartlistad av Google.
1 av 4

Då: Spotifyutmanare. Nu: Svartlistad av Google.

Faksimil Grooveshark

Inget "The Pirate Bay" här inte.
2 av 4

Inget "The Pirate Bay" här inte.

Faksimil Google

Inga kompletteringsförslag.
3 av 4

Inga kompletteringsförslag.

Faksimil Google

4 av 4

Faksimil IDG.se

Musikspelaren Grooveshark har setts som en konkurrent eller åtminstone ett komplement till Spotify. Men nu ska det bli svårare att hitta till den, på grund av Google.

"Så får du gratis musik med coola Grooveshark". Den rubriken gick att läsa i svenska PC för Alla i juli 2011, för nästan exakt två år sedan.

Då talades det om en juridisk gråzon för gratisspelaren som går att nå via nätet och har en hel del musik som företaget saknar avtal för. Nu har sökmotorn Google bestämt sig för att Grooveshark är att jämställa med fildelningssajter – bland annat eftersom den har flera stämningsansökningar över sig från de stora skivbolagen.

Behandlas likadant som Pirate Bay

Därför har Grooveshark nu placerats i sökjättens "piratfilter". Det gör att sajten exkluderas som resultat i autokompletteringsfunktionen, uppger Torrentfreak. Skriver man in "groovesha" i sökfältet så föreslås inte "Grooveshark" – trots att det är det mest logiska alternativet.

Samma princip råder redan med exempelvis The Pirate Bay.

Efter beslutet har Grooveshark tappat en hel del trafik. Svartlistningen inleddes redan i april efter att Universal Music vunnit ett rättsfall mot streamingtjänsten.

"Hindrar termer som förknippas med piratverksamhet"

Google har inte velat utveckla hur de arbetar med autokompletteringen eller på vilket sätt Grooveshark svartlistats.

"Våra algoritmer hindrar termer som är nära förknippade med piratverksamhet från att dyka upp i autokompletteringen", skriver företaget till Torrentfreak.