Då: Spotifyutmanare. Nu: Svartlistad av Google.
1 av 4
Då: Spotifyutmanare. Nu: Svartlistad av Google. - Foto: Faksimil Grooveshark
Inget "The Pirate Bay" här inte.
2 av 4
Inget "The Pirate Bay" här inte. - Foto: Faksimil Google
Inga kompletteringsförslag.
3 av 4
Inga kompletteringsförslag. - Foto: Faksimil Google
4 av 4
- Foto: Faksimil IDG.se

Google svartlistar Spotifykonkurrent

Musikspelaren Grooveshark har setts som en konkurrent eller åtminstone ett komplement till Spotify. Men nu ska det bli svårare att hitta till den, på grund av Google.


En miljon användare

Grooveshark har dagligen cirka en miljon användare och har faktiskt avtal med flera mindre skivbolag. De stora bolagen har i stället stämt företaget för att de tillhandahåller musik utan lov.

"Så får du gratis musik med coola Grooveshark". Den rubriken gick att läsa i svenska PC för Alla i juli 2011, för nästan exakt två år sedan.

Då talades det om en juridisk gråzon för gratisspelaren som går att nå via nätet och har en hel del musik som företaget saknar avtal för. Nu har sökmotorn Google bestämt sig för att Grooveshark är att jämställa med fildelningssajter – bland annat eftersom den har flera stämningsansökningar över sig från de stora skivbolagen.

Behandlas likadant som Pirate Bay

Därför har Grooveshark nu placerats i sökjättens "piratfilter". Det gör att sajten exkluderas som resultat i autokompletteringsfunktionen, uppger Torrentfreak. Skriver man in "groovesha" i sökfältet så föreslås inte "Grooveshark" – trots att det är det mest logiska alternativet.

Samma princip råder redan med exempelvis The Pirate Bay.

Efter beslutet har Grooveshark tappat en hel del trafik. Svartlistningen inleddes redan i april efter att Universal Music vunnit ett rättsfall mot streamingtjänsten.

"Hindrar termer som förknippas med piratverksamhet"

Google har inte velat utveckla hur de arbetar med autokompletteringen eller på vilket sätt Grooveshark svartlistats.

"Våra algoritmer hindrar termer som är nära förknippade med piratverksamhet från att dyka upp i autokompletteringen", skriver företaget till Torrentfreak.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.